Obama zložil prísahu na začiatku druhého funkčného obdobia

TASR, TA3
21.1.2013 18:45

Americký prezident Barack Obama zložil dnes slávnostný sľub na schodoch Kapitolu vo Washingtone, čím začal svoje druhé štvorročné funkčné obdobie. Obama zdvihol svoju pravú ruku a zopakoval predpísaný sľub do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa.

Podľa agentúry DPA sledovalo inauguráciu v blízkosti pódia vyše 250.000 divákov s lístkami, ďalších zhruba 800.000 zaplnilo rozsiahle otvorené priestranstvo pred Kapitolom. Pôvodné odhady hovorili o 500.000-700.000 účastníkoch. Desiatky miliónov ľudí sledovali dianie prostredníctvom priameho televízneho prenosu.

Obama, 44. prezident USA, zložil predpísanú oficiálnu prísahu už v nedeľu na krátkej súkromnej ceremónii v Bielom dome, čím splnil zákonnú požiadavku, na základe ktorej sa americkí prezidenti oficiálne ujímajú úradu 20. januára.

Ak však uvedený termín pripadne na nedeľu, slávnostná inaugurácia a s tým spojené oslavy sa od roku 1821 presúvajú na pondelok, čo sa tento rok časovo zhoduje s narodením obhajcu občianskych práv Martina Luthera Kinga, zavraždeného v roku 1968.

Prvá inaugurácia Obamu ako prvého černošského prezidenta USA sa v roku 2009 konala v atmosfére optimizmu a veľkých očakávaní za účasti až 1,8 milióna Američanov. Dnešná prebehla v čase - keď Spojené štáty zápasia s ekonomickými ťažkosťami a vysokou nezamestnanosťou - v skromnejšom meradle, čo do počtu divákov i následných plesov a večierkov.

inaugurácia Obama USA Kapitol (SITA).jpg

Inauguračný prejav Baracka Obamu

inaugurácia Obama USA (SITA).jpg

Rozhovor s americkým veľvyslancom na Slovensku Theodorom Sedgwickom

Profil Baracka Obamu

Obamove splnené a nesplnené sľuby

Akým smerom sa bude uberať zahraničná politika USA?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok