Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kávová usadenina kŕmi a podporuje riasy produkujúce bionaftu

Kávová usadenina kŕmi a podporuje riasy produkujúce bionaftu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci má kávová usadenina množstvo možností využitia, zvyčajne končí na skládkach alebo v lepšom prípade na kompostoch. Podľa novej štúdie by sa však čoskoro mohla využiť na podporu a zároveň ako krmivo pre riasy, ktoré produkujú bionaftu.

Hoci už teraz je možné premeniť vyradenú kávovú usadeninu na biopalivo bez toho, aby sa do tohto procesu zapojili riasy, ide o pomerne zložitý proces. To samozrejme podstatne znižuje pravdepodobnosť jeho masívnejšieho rozšírenia.

Oleje získané z rias sa už tiež používajú na výrobu bionafty. Riasy sa zvyčajne pestujú na inertnom materiáli, ako je polyuretánová pena alebo nylon, a živia sa živinami, ktoré sa pridávajú do vody, aby sa zvýšila produkcia oleja.

V snahe zjednodušiť a zefektívniť prácu sa vedci z britskej Astonskej univerzity pokúsili použiť kávovú usadeninu ako nosné médium aj ako zdroj živín pre riasy Chlorella vulgaris. Po niekoľkých pokusoch boli úspešní a získali „vylepšenú bionaftu, ktorá produkuje minimálne emisie a dobrý výkon motora, pričom spĺňa americké a európske špecifikácie“.

Vzorka riasy Chlorella vulgaris pestovanej v kávovej usadenine.

Táto bionafta najlepšej kvality bola vyrobená tak, že riasy boli každý deň vystavené svetlu 20 hodín, po ktorých nasledovali štyri hodiny v tme.

Vedci hovoria, že ide o prelom v systéme kultivácie mikrorias. Bionafta z mikrorias pripevnených k použitej kávovej usadenine by tak mohla byť ideálnou voľbou pre komercializáciu novej suroviny, čím by sa predišlo konkurencii s potravinárskymi plodinami. Okrem toho by používanie tejto novej suroviny mohlo znížiť výrub paliem na získavanie oleja na výrobu biopaliva.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Renewable and Sustainable Energy Reviews.