Rakúšania odmietli zrušenie povinnej vojenskej služby

SITA
20.1.2013 20:04

Rakúšania v nedeľu v prvom celonárodnom referende v histórii veľkou väčšinou odmietli zrušenie povinnej vojenskej služby. Z predbežných výsledkov vyplýva, že zachovanie povinného odvodu vojakov sa vyslovilo až 60 percent voličov.

Rakúšania odmietli zrušenie povinnej vojenskej služby
SITA

Výsledok referenda nie je záväzný, no vláda už povedala, že sa ním bude riadiť. Rozhodnutie občanov je sklamaním pre vládnu Sociálno-demokratickú stranu kancelára Wernera Faymanna, ktorá sa prikláňa k vytvoreniu profesionálnej armády. Rakúsko podľa vlády potrebuje špecializovanú a efektívnejšiu armádu, ktorá lepšie zvládne hrozby tejto doby. Názor sociálnych demokratov zdieľajú aj Zelení.

Proti profesionalizácii armády sú koaliční ľudovci a ultrapravicová Strana slobody. Argumentujú, že náklady by v porovnaní s povinnou vojenskou službou značne stúpli a neutrálne Rakúsko by mohlo byť nútené vstúpiť do Severoatlantickej aliancie.

Rakúsko je už len jednou z mála krajín únie s povinnou vojenskou službou, ktorú zrušilo už 17 členských štátov. Rakúska armáda má v súčasnosti asi 55 000 príslušníkov. Každý polrok nastúpi do služby vyše 11 000 brancov na šesťmesačnú vojenskú službu. Ďalších 14 000 mladých Rakúšanov si vyberie civilnú službu. Odporcovia profesionalizácie armády tiež tvrdia, že deväťmesačná práca týchto mladých mužov by v zdravotníckom a sociálnom sektore chýbala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok