Najnovší prieskum dáva vyššie šance na úrad českého prezidenta Zemanovi

TASR
19.1.2013 15:57

Týždeň pred druhým kolom českých prezidentských volieb sa Miloš Zeman teší o niečo vyššej podpore voličov než jeho protikandidát Karel Schwarzenberg.

Najnovší prieskum dáva vyššie šance na úrad českého prezidenta Zemanovi
CTK

Podľa prieskumu by Zemana volilo 54 percent voličov, zatiaľ čo Schwarzenbergovi by svoj hlas odovzdalo 46 percent ľudí, uvádza iDNES.cz. Portál zároveň konštatuje, že Zeman je favoritom medzi ženami a zároveň sa teší veľkej obľube medzi stúpencami neúspešného kandidáta z prvého kola volieb Jiřího Dienstbiera.

"Miloš Zeman je v tejto chvíli favoritom, rozhodne nie však víťazom. Nikto nevie, aké neočakávané udalosti nastanú počas budúceho týždňa," iDNES.cz cituje šéfa ppm factum Jana Herzmanna. "Uvidíme, kto koho ešte podporí a či niektorý kandidát neurobí nejakú chybu," dodáva Herzmann. Zeman aj Schwarzenberg sa v najbližších dňoch budú usilovať osloviť voličov, ktorých sa im nepodarilo získať v prvom kole. Portál pripomína, že Schwarzenberg sa v sobotu chystá na Moravu, kde by podľa prieskumu získal iba 32 percent hlasov. Zemanov volebný tím už medzitým zvýšil aktivitu na internete a predovšetkým medzi jeho užívateľmi do 30 rokov, keďže v tejto vekovej kategórii vedie Schwarzenberg so 60-percentnou podporou.

Podľa spravodajského portálu bude pred druhým kolom kľúčové, ako sa zachovajú prívrženci dvoch neúspešných kandidátov - Jana Fischera a Jiřího Dienstbiera, z ktorých každý dostal viac než 800.000 hlasov. Zatiaľ čo Fischerovi voliči sa skôr prikláňajú k Schwarzenbergovi, avšak iba pomerom 60:40, až 79 percent Dienstbierových voličov sa chystá prejaviť podporu Zemanovi, hoci Dienstbier voličov pred Zemanom varuje, pripomína iDNES.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok