Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okná so „smart sklom“ by mohli meniť slnečné svetlo a nahradiť tak Wi-Fi

Okná so „smart sklom“ by mohli meniť slnečné svetlo a nahradiť tak Wi-Fi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už existujú systémy, ktoré bezdrôtovo prenášajú údaje prostredníctvom vzorov blikajúceho svetla. Saudskoarabský tím vedcov teraz vytvoril energeticky menej náročnú alternatívu, ktorá by mohla namiesto tradičného Wi-Fi systému využívať modulované slnečné svetlo.

Systém, ktorý sa v súčasnosti vyvíja na Univerzite vedy a techniky kráľa Abdulláha (KAUST), využíva prvky „inteligentného skla“ známe ako dvojčlánkové clony z tekutých kryštálov (Dual-cell Liquid Crystal Shutters - DLS). Tie rýchlo menia polaritu slnečného svetla, ktoré cez ne prechádza, a mohli by sa používať v oknách z tabuľového skla vo veľkých miestnostiach, napríklad v kanceláriách.

Zmeny polarity smerom dozadu a dopredu slúžia na rovnaký účel ako 1 a 0 v binárnom kóde a údajne nie sú vnímateľné ľudským okom, hoci testy ukázali, že ich možno rozpoznať a dekódovať pomocou fotoaparátov v smartfónoch. Naopak, zmeny intenzity umelého svetla môžu byť vizuálne vnímané ako nepríjemný efekt blikania, ak je frekvencia zmien príliš nízka.

Dvojčlánkové clony z tekutých krýšťálov (DLS) menia polaritu slnečného svetla, ktoré nimi pechádza.

Dôležité je, že zatiaľ čo tradičné Wi-Fi routery spotrebujú 5 až 20 wattov elektrickej energie, systém DLS spotrebuje len 1 watt. Podľa vedcov by toto množstvo mohol dodať malý solárny panel. Samozrejme, systém by fungoval len vtedy, keď svieti slnko, takže by sa mohol používať na úsporu energie počas dňa, pričom štandardná Wi-Fi by sa spustila po západe slnka.

Výpočty ukazujú, že v súčasnej podobe by zariadenie mohlo prenášať údaje rýchlosťou 16 kilobitov za sekundu. No to len zatiaľ.

„Teraz objednávame potrebný hardvér na realizáciu prototypu testovacieho zariadenia,“ povedal vedúci vedec, docent Basem Shihada. „Chceli by sme zvýšiť rýchlosť prenosu dát z kilobitov na megabity či až gigabity za sekundu“.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne IEEE Photonics.