Je šokujúce, kam a čo je zo Slovenska vyvážané, uviedol Krúpa. Zo zlyhania obvinil colnú a finančnú správu

ta3 Samuel Drozda
7.11.2022 21:07

Naši colníci podľa Denníka N nekontrolujú, či sa tovar vyvezený do Ruska alebo Iránu dá využiť aj na vojenské účely. Nie je vylúčené, že tak nepriamo podporujeme ruskú agresiu na Ukrajine. Sme na strane Ukrajiny či Ruska? Spýtali sme sa hostí Juraja Krúpu, predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, a Lukáša Parízeka, predsedu Rady Slovenských exportérov.

tema_dna_34.jpg
TA3

Koalícia sa skrýva

„Všetci z koalície sú schovaní,“ povedal Juraj Krúpa, predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť o vývoze tovaru do Ruska. Uviedol, že koalícia sa bude snažiť vyhnúť akémukoľvek vyjadreniu. Vraj to podľa neho poškvrnilo reputáciu Slovenska vo svete.

„Mám dôkazy, ktoré predložím na stretnutí bezpečnostnej rady,“ povedal Krúpa. Naznačil, že zlyhali informačné služby, keďže takúto podporu Ruskej federácie nezachytili. Svoje zdroje však nezverejnil.

Lukáš Parízek, predseda Rady Slovenských exportérov, bol správami o exporte do Ruska rozrušený. „Treba to vyšetriť,“ uviedol. Slovensko je podľa neho v kríze, či už energetickej alebo obrannej. „Dnes je problém odfinancovať export na východ,“ pokračoval Parízek. „Nevieme, či boli porušené sankcie proti Rusku,“ dodal.

Je na vine colná správa?

Krúpa uviedol, že cez Slovensko boli podľa jeho zdrojov vyvážané viaceré tovary smerom na východ. „Viním colnú a finančnú správu za neschopnosť,“ povedal. Obvinil ich zo zlyhania. Podľa Krúpu je šokujúce, kam a čo je zo Slovenska vyvážané.

„Naši podnikatelia potrebujú transparentnosť,“ povedal Parízek. Podľa neho by sme nemali morálne súdiť exportérov, ale mali by sme skôr zisťovať, či bol vývoz legálny alebo nelegálny. „Je zvláštne trestať firmy za vývoz niečoho, čo bolo v marci legálne exportované,“ dodal.

Vraj zlyhali spravodajské služby

„Sulík nenakúpil testy, takže Sulík môže za zlyhanie colnej správy,“ vtipkoval Krúpa. Podľa neho to však ministerstvo hospodárstva nemalo ako riešiť, keďže finančná a colná správa spadá pod ministerstvo financií. „Neboli o tom informované žiadne ministerstvá, avšak na toto malo upozorniť spravodajské služby,“ dodal.

„Hneď na začiatku vojny sme uviedli dotazník pre firmy, ktoré obchodovali na ukrajinskom a ruskom trhu,“ povedal Parízek. Nemyslí si, že to je vina týchto spoločností, že robili biznis v Ruskej federácii. „Absentuje tu komunikácia štátu s podnikateľmi,“ dodal.

Zlyhanie colnej kontroly je podľa Krúpu problémom v systéme. Nechce však zakázať všetok export na východ, nie je to podľa neho dobré riešenie. Avizoval aj, že je možné, že colníci jednoducho nekontrolujú to, čo majú.

„My tu ideme robiť škandál z toho, že jedna slovenská spoločnosť vyviezla jedno športové lietadlo pred pol rokom do Iránu,“ spytoval sa Parízek. Podľa neho to je zlá idea, keďže v apríli neboli ešte iránske drony používané vo vojne na Ukrajine.

„Je logické, že colná správa nemá kapacity kontrolovať všetok tovar,“ povedal Krúpa. „Avšak, ak nemá dostatok sily kontrolovať tovar, ktorý ide do vojnovej zóny, tak to je veľmi zlé,“ pokračoval. Podľa neho je na colnej správe veľa problémov, medzi nimi munícia pre samotnú správu, ktoré nikto nerieši.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok