Po Armstrongovom priznaní reagujú Hamilton a riaditeľ antidopingovej agentúry

TA3
19.1.2013 13:46

Americký cyklista Lance Armstrong ozrejmil v piatkovej druhej časti rozhovoru s prominentnou moderátorkou Oprah Winfreyovou okolnosti, ktoré ho viedli k verejnému priznaniu k užívaniu dopingu. Reakcie ďalších osobností športu na seba nenechali čakať. Zvlášť sa ale očakávalo vyjadrenie Tylera Hamiltona, kolegu Armstronga z tímu US POstal. Práve on napísal knihu, kde opísal praktiky v tíme a to odštartovalo pád legendy.

Armstrong v rozhovore uviedol dôvody svojho priznania

Americký cyklista Lance Armstrong ozrejmil v piatkovej druhej časti rozhovoru s prominentnou moderátorkou Oprah Winfreyovou okolnosti, ktoré ho viedli k verejnému priznaniu k užívaniu dopingu. Informovala o tom agentúra Associated Press (AP).

Armstrong uviedol, že pre priznanie sa rozhodol po tom, čo videl s akou vehementnosťou ho jeho 13-ročný a najstarší syn Luke bránil pred obvineniami z užívania zakázaných látok. "Videl som svojho syna, ako ma bráni slovami: 'To nie je pravda. To, čo hovoríte o mojom otcovi, nie je pravda'," uviedol Armstrong. "Vtedy som pochopil, že mu to musím povedať," dodal Armstrong, ktorý je otcom piatich detí. Agentúra AP poznamenáva, že dôvodom priznania cyklistu napokon neboli ušlé príjmy zo sponzorských príspevkov vo výške 75 miliónov dolárov (56 miliónov EUR) ani vynútený odchod z čela charitatívnej organizácie Livestrong, ktorú svojho času sám založil. Armstrong sa pritom k nekalým praktikám priznal po rokoch vytrvalého popierania.

Na rozdiel od prvej časti rozhovoru, v ktorej podľa mnohých médií dopingový hriešnik neprejavil dostatočnú ľútosť nad svojimi prehreškami, sa v druhej časti cyklistovi v niektorých momentoch tisli do očí slzy. Interview nakrútili ešte pondelok, televízna stanica Oprah Winfrey Network (OWN) odvysielala prvú časť rozhovoru vo štvrtok. Armstrong vtedy prehovoril na verejnosti prvý raz od odňatia všetkých siedmich titulov z Tour de France a udelenia doživotného zákazu činnosti. Okrem toho mu Medzinárodná cyklistická únia (UCI) anulovala všetky výsledky od roku 1998 a Medzinárodný olympijský výbor odobral bronzovú medailu z olympiády v roku 2000 v Sydney.

Agentúra AP medzitým informovala, že štúdio Paramount Pictures v spolupráci s produkčnou spoločnosťou Bad Robot pripravujú o Armstrongovi životopisný film. Štúdio získalo autorské práva na pripravovanú knihu o Armstrongovi z pera Juliet Macurovej, novinárky denníka The New York Times. Podrobnosti o scenáristovi, režisérovi, termíne nakrúcania či hereckom obsadení nie sú zatiaľ známe, uvádza agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok