Letiská stiahnu kontroverzné bezpečnostné skenery z prevádzky

TASR
19.1.2013 11:18

Americký Úrad pre bezpečnosť dopravy (TSA) stiahne kontroverzné bezpečnostné skenery z prevádzky na amerických letiskách. Informovali o tom agentúry Associated Press a DPA.

Letiská stiahnu kontroverzné bezpečnostné skenery z prevádzky
SITA

Dovedna 174 skenerov z dielne spoločnosti Rapiscan, ktoré si vyslúžili vlnu kritiky za odhaľovanie aj intímnych partií pasažierov, zmizne z 30 letísk do konca mája. Úrad TSA odstúpil od zmluvy so spoločnosťou po tom, čo firma vo štvrtok pripustila, že nedokáže splniť mandát od Kongresu, podľa ktorého mala do júna vybaviť letiská menej "invazívnou" technológiou.

Zmyslom zavedenia celotelových skenerov bolo zabránenie prenášaniu zbraní alebo iných zakázaných predmetov cez bezpečnostné kontroly. Proti technológií sa však ešte pred jeho zavedením dvihla vlna kritiky, keďže systém zobrazoval nahé obrysy ľudského tela. Úrad TSA pôvodne zmierňoval obavy verejnosti argumentom, že konečný obraz tela na skeneri sa objaví mierne rozmazaný a navyše, technici, ktorí budú skúmať naskenovaný obraz, budú od miesta so skenovacím zariadením oddelení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok