Metropola východu cez víkend žije umením

TA3, kosice2013, TASR, youtube.com
19.1.2013 10:34

Košice sa dočkali. Tento rok sú európskym hlavným mestom kultúry. Východniari zažijú slávnostný otvárací ceremoniál. V Košiciach je aj náš reportér Daniel Horňák.

Vychutnajte si večernú atmosféru klubu v Košiciach po prvom dni Otváracieho ceremoniálu

Rozsvietenie Dómu sv. Alžbety prilákalo tisíce návštevníkov

Slávnostné rozsvietenie Dómu sv. Alžbety v centre Košíc dnes podvečer prilákalo podľa organizátorov zhruba 20.000 Košičanov a návštevníkov mesta. Tí sa okrem hlavného programu prizerali predstaveniu piatich vybraných podujatí projektu Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita. Vedľa stojaca Urbanova veža poslúžila ako projekčná plocha pre mapping, ktorý stvárnil históriu nielen košickej katedrály, ale aj ďalších významných lokalít regiónu.

„Dnes máme možnosť prvý raz v histórii vidieť rozsvietené srdce nášho mesta. Špeciálne inštalácie tu budú pre Košičanov pripravené počas celého víkendu. Konečne sa stáva srdce nášho mesta srdcom celej kultúrnej Európy,“ povedal v príhovore primátor Košíc Richard Raši. Predseda KSK Zdenko Trebuľa pripomenul, že územie mesta písalo históriu celého regiónu. „Vždy sme sa našim mestom chválili, ale návštevníci ho mohli vidieť len na chvíľku. Dnes ho môže vidieť celá Európa a celý svet,“ povedal.

Zdôraznil, že KSK podporil projekt EHMK a bude ho podporovať po celý rok. „Podporujú ho aj obyvatelia nášho kraja, ktorí sú súčasťou tohto regiónu a ja som rád, že všetci, ktorí sa do projektu chcú zapojiť dostávajú priestor,“ podčiarkol Trebuľa. Dojatie neskrývala aj viceprimátorka mesta Renáta Lenártová. „Mám slzy v očiach a vidím, že tak to vnímajú všetci ľudia. Som dojatá z toho, že sme európske hlavné mesto,“ povedala.

V Košiciach slávnostne rozsvietili dóm Sv. Alžbety

V programe EHMK má svoje nezastupiteľné miesto aj móda. Vychutnajte si módnu prehliadku domácich módnych dizajnérov

V Univerzitnej knižnici Technickej univerzity vystavujú umelci rakúsko-chorvátskeho tria numen/for use a vytvárajú inštalácie z bežných materiálov ako je lepiaca páska či rybárska sieť

Pozrite sa do Synagógy na site specific inštaláciu francúzskej umelkyňe z Marseille Claire Dantzera

S reportérkou Barbarou Štefanovičovou sme sa pozreli na detská tvorivú dielňu "Tajomstvo do vankúša", ktorú pripravil tím projektu  SPOTs

Reportér Daniel Horňák sa na "Raňajkách s módnymi návrhármi" rozprával s mladou slovenskou návrhárkou Lenkou Sršňovou

Na Raňajkách v meste sa predstavili aj mladí autori literatúry

V dvanástich košických kaviarňach, reštauráciách, či hoteloch sa už od rána schádzajú priaznivci hudby, výtvarného umenia, módy, literatúry na akcii nazvanej Raňajky v meste. Záujemcovia sa tak môžu stretnúť s architektom Kasární/Kulturparku, módnymi návrhármi, Petrom Bičom, skupinou Chiki liki tu-a, mladými literárnymi tvorcami, grafológom, či dokonca s Sándrom Máraiom.

Priaznivci literárneho klubu si prišli vypočuť známeho slovenského vydavateľa Kolomána Kertész Bagalu a jeho hostí do kaviarne Smelly cat. Bagala tu predstavil východoslovenských finalistov prestížnych literárnych súťaží Poviedka a Básne a približne tridsiatka hostí mala možnosť vypočuť si ukážky tvorby týchto mladých autorov.

„Naše občianske združenie literárnyklub.sk pripravuje ročne približne sto podujatí, takže sme dostali pozvánku do Košíc. Chodievame sem pravidelne, buď do známeho kníhkupectva,, alebo na Univerzitu P. J. Šafárika, kde predstavujeme slovenských spisovateľov,“ uviedol Bagala pre TASR.

Projekt Európske hlavné mesto kultúry považuje za príležitosť, aby Košice vstúpili na excitovanú hladinu kultúry. „Budeme sem aj naďalej nosiť spisovateľov, zorganizujeme besedy, autorské čítania, dokonca pripravujeme Literárny cirkus,“ objasnil.

Pôvodná slovenská literárna tvorba nie je podľa Bagalu veľmi sledovaná, ale je veľmi kvalitná. „Pôvodnej tvorbe sa venujem 22 rokov a za ten čas som vydal vyše sto spisovateľov, z ktorých mnohí sa stali známymi aj v Európe,“ doplnil Bagala.

Pripomenul, že v Košiciach je veľmi veľa dobrých spisovateľov. „Dúfam, že sa ľady pohnú aj v tomto smere a Košice využijú svoj kultúrny potenciál a prinesú ľuďom tie najlepšie programy, ktoré sú v tejto republike,“ uzavrel Bagala.

EHMK Košice.jpg

Inštalácia z tisícov lepiacich pások

Umeleckú inštaláciu v podobe spirituálneho nebeského stĺpu z tisícov lepiacich pások dnes sprístupnili v košickom Dóme sv. Alžbety. Ide o súčasť Otváracieho ceremoniálu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013.

Jednoduchý predmet, akým sú kotúče lepiacich pások, dobre zachytávajú a odrážajú svetlo, a v kombinácii s farebnými vitrážami vytvárajú v priestore pred oltárom množstvo fascinujúcich svetelných bodov. Lepiace pásky sú v dóme uchytené v blízkosti oltára na špeciálnej konštrukcii visiacej zo stropu. Autorkou diela s názvom Kumulus je francúzska umelkyňa Elise Morin.

"Elise sa rozhodla prispôsobiť inštaláciu jedinečnému priestoru Dómu svätej Alžbety, v ktorom vytvorila svoj spirituálny nebeský oblak. Je to prvýkrát, čo sa súčasne umenie predstavuje v košickom kostole a nadviaže tak na dlhoročnú tradíciu z minulosti, keď bolo vizuálne umenie neoddeliteľnou súčasťou každého božieho chrámu," uviedla kurátorka Zuzana Pacáková. Dodala, že priestor chrámu je špecifický, vyvoláva rešpekt a dodáva dielu osobitú atmosféru.

Inštalácia v košickej katedrále je aj podľa francúzskej umelkyne špecifická. "Na rozdiel od našich chrámov je tu cítiť oveľa viac duchovného, pozdvihujúceho. Tým, že priestor je taký veľký, tento Kumulus je vyšší a užší ako predošlé a vytvára popri architektonických ďalší, svetelný pilier," konštatovala Elise Morin. Sakrálne prostredie vníma ako podstatné pre celkový význam inštalácie. Prepojenie umeleckého a sakrálneho nie je podľa nej v náboženskom motíve, ale viac v myšlienke, že zo skromného kancelárskeho predmetu sa stáva elegantný, majestátny objekt.

"Symbolický náboženský aspekt vnímam vo vzdaní holdu jednoduchosti a krehkosti každodenného života. Dielo samo o sebe nie je náboženské, ale prostredníctvom svetla a jeho vertikálnej orientácie získava na význame i spiritualite," povedala. Morin zavítala do Košíc druhýkrát, vlani počas podujatia Biela noc prezentovala dielo Water Carrier z 5000 skúmaviek.

Inštaláciu Kumulus v efektom vizuálnom predvedení si možno pozrieť pri slávnostnom rozsvietení Dómu sv. Alžbety dnes o 17.00 h. Na mieste ostane počas víkendu a podľa kurátorky v závislosti od reakcií verejnosti a cirkevnej obce možno aj neskôr.

Druhou pozoruhodnou site-specific inštaláciou vytvorenou pre otvorenie EHMK je dielo Tape Košice v priestoroch Univerzitnej knižnice Technickej univerzity. Autorom je rakúsko-chorvátska umelecká skupina s názvom Numen/for use. Priestorová inštalácia vznikla z potravinárskej fólie. "Je to taká priesvitná architektúra, ktorá sa zachytáva na stĺpy a vytvára akoby pavučinu. Človek do tých pavučín môže vojsť, ľahnúť si tam, prejsť sa, čiže je to taká zážitková vec, ktorá myslím, upúta všetky vekové kategórie," povedala pre TASR Pacáková. Numen-Tape Košice si môžu návštevníci pozrieť a vyskúšať od 19. januára do 28. februára, v čase od 9.00 do 20.00 h.

instalacia elise morin.jpeg

Termíny troch investičných projektov mesta predĺžili na tento rok

Z ôsmich investičných projektov realizovaných mestom Košice v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 sa do termínu 31. decembra minulého roku nepodarilo ukončiť tri. K posunom prác došlo v prípade rekonštrukcie Kasární/Kulturparku, premene starej krytej plavárne na výstavný priestor Kunsthalle a pri obnove Mestského parku pri železničnej stanici.

Načas boli odovzdané rekonštrukcie Uličky remesiel, Amfiteátra a parkov Moyzesova/Komenského, revitalizácia Košického hradu a premena sídliskových výmeníkov na kultúrnospoločenské centrá (SPOTs).
"Termín dokončenia pre dva najvýznamnejšie projekty - Kunsthalle a Kasárne/Kulturpark bol predĺžený na apríl a máj 2013. Išlo o objektívne dôvody, čo uznalo aj Ministerstvo kultúry SR. Tieto posuny na prvú polovicu roka 2013 nijako neovplyvňujú program EHMK," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová.

Práce na Kasárňach/Kulturparku skomplikoval nález starej munície, ktorá musela byť odborným spôsobom zlikvidovaná, na mieste sa našli aj archeologické nálezy. V prípade Kunsthalle nastal veľký problém so statikou, v lete sa zabezpečovalo, aby budova nespadla, čo sa podľa mesta podarilo vyriešiť, avšak na úkor pôvodného harmonogramu.

Príčinou posunu rekonštrukcie Mestského parku do apríla je práve predlžovanie prác na blízkej Kunsthalle. "K posunu termínu došlo kvôli technickým limitom napojenia parku na prívod vody a elektrickej energie. Vedenia priamo súvisia s dokončením rozvodov v Kunsthalle," uviedla hovorkyňa mesta.

kunsthalle plavaren kosice.jpg

Elektronické odpočítavanie začiatku otváracieho ceremoniálu EHMK Košice 2013 v altánku fontány na Hlavnej ulici v Košiciach

odpočítavanie ceremoniál EHMK Košice.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok