Obrazy slovenského umelca slúžia ako nástroj kultúrnej diplomacie v Iráne

ta3
4.11.2022 12:54

Renomovaný umelec a reštaurátor Štefan Kocka z Banskej Bystrice pricestoval napriek zložitej situácii do Teheránu predstaviť svoju tvorbu umeleckých diel. Kolekcia diel pod názvom „Zrodenie z ohňa“ bola predstavená počas otváracej ceremónie 3. novembra 2022 v ECO kultúrnom inštitúte v Teheráne. Vernisáže sa zúčastnili veľvyslanci a diplomati z rôznych krajín sveta ako i zástupcovia z umeleckých kruhov a nadšení milovníci umenia.

Výstavu diel otvoril veľvyslanec SR v Teheráne, Ladislav Ballek spolu s riaditeľom kultúrneho inštitútu ECO v Teheráne.
 
"Je to práve umenie a kultúra, ktoré majú jednotný jazyk komunikácie a zbližujú národy a ľudí napriek zložitosti svetového diania. Sám som veľkým nadšencom umenia a kultúrnu diplomaciu považujem za jeden z kľúčových nástrojov diplomacie, ktorým sa vie aj Slovensko pozitívne prezentovať v zahraničí. Práve diela Štefana Kocku sú toho dôkazom," poznamenal veľvyslanec SR, Ladislav Ballek a ďalej doplnil: "Umenie spája ľudí a buduje dialóg aj medzi národmi."
 
Slovenský umelec Štefan Kocka počas otváracieho príhovoru uviedol:"Vždy som obdivoval diela veľkých majstrov, ktorí dokázali vyčariť z podobných námetov čaro svetla-tmy-ohňa-železa. Hľadal som a našiel som prekrásne námety z kováčskych dielní, podkúvanie koní zo železiarní a huty. Pre mňa to bol veľký zážitok prežiť, kresliť, maľovať v takýchto priestoroch. Chcem vám všetkým poďakovať za možnosť predstaviť vám svoje diela v Iráne."
 
Výstava sa koná od 3. novembra do 17. novembra 2022 v ECO kultúrnom inštitúte v Teheráne a bude prístupná širokej verejnosti. Veľvyslanectvo SR v Teheráne má záujem v nastavenom trende tvorby projektov kultúrnej diplomacie pokračovať aj naďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok