Z hekerského útoku banalita. Parlament vypol káblom poslanec, Pčolinský hovorí o novom systéme

ta3/Soňa Búranová PB
2.11.2022 20:31

Slová o veľkom hekerskom útoku na parlament boli značne prehnané. Aj keď sa už zistilo, že za incidentom stál poslanec OĽANO, rokovať sa tak skoro nezačne. Ako funguje informačný systém parlamentu? Čomu bude čeliť poslanec, ktorý na niekoľko dní vyradil z činnosti celý zákonodarný zbor? Viac povedal v Téme dňa podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina).

tema_35.jpg
TA3

Schôdze v podaní Pčolinského

Národná rada sa zmieta v chaose. Nový podpredseda parlamentu však hovorí, že mnohým sa jeho spôsob vedenia schôdzí nepáči. Konkrétne menoval Annu Zemanovú zo SaS. Hovorí, že viackrát sa stali situácie, že body schôdze prepadli. Vraví, že síce sa to bežne stáva, no nie je to normálne pri prvom čítaní, keď poslanec odmietne rokovať o vlastnom návrhu zákona. 

Navrhuje zmenu rokovacieho poriadku, aby sa takýmto incidentom predchádzalo alebo sa nestávali vôbec. Na to však bude potrebovať veľa hlasov poslancov. 

A čo kábel?

Pčolinský zopakoval, že bolo podané trestné oznámenie a nejaká zodpovednosť bude vyvodená. Bude to predmetom vyšetrovania. "Išlo o kybernetický incident," uviedol. "Jeden poslanec vyskratoval informačný systém," dodal. Pčolinský tvrdí, že nemôže vstupovať do svedomia každému poslancovi, no bolo by dobré, ak by sa dotyčný ospravedlnil. Róbert Halák, ktorý sa tohto činu dopustil, tak zatiaľ neurobil. 

"V tých prvých minútach a hodinách technici nevedeli identifikovať, čo sa deje. Preto hovorili o možnom kybernetickom útoku," dodal Pčolinský. Predseda NR SR však nemá kompetenciu, aby poslanca nejako postihol. Na toto rokovací poriadok podľa Pčolinského nemyslel. Všetko majú v rukách orgány činné v trestnom konaní.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok