Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Častice z čisteného piesku by mohli pomôcť v boji proti obezite

Častice z čisteného piesku by mohli pomôcť v boji proti obezite
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci hľadajú nové nástroje v boji proti rastúcej obezite a nedávno sa objavil sľubný kandidát z hromady vyčisteného piesku. Nová štúdia posilnila potenciál častíc oxidu kremičitého vyrobených z tohto materiálu tým, že ukázala, ako blokujú aktivitu enzýmov a bránia tak telu prijímať tuky a cukry. Zároveň naznačila ideálny dizajn pre optimálne účinky proti obezite.

Výskum uskutočnili vedci z univerzity v Južnej Austrálii a nadviazal na predchádzajúcu prácu, v ktorej sa skúmalo, ako môžu upravené častice oxidu kremičitého ovplyvniť spôsob, akým telo absorbuje energiu z potravín s vysokým obsahom tuku. Predchádzajúce štúdie ukázali, že mezopórovité častice oxidu kremičitého môžu viesť k úbytku hmotnosti u obéznych myší, keď sa pridajú do ich stravy, a môžu byť bezpečne tolerované u mužov ako prídavok do potravín. Jedna z prác z roku 2020 naznačila aj najlepší tvar a veľkosť častíc na vyvolanie účinkov proti obezite.

„Poréznemu oxidu kremičitému sa venuje čoraz väčšia pozornosť pre jeho potenciál proti obezite, pričom pokusy na ľuďoch ukazujú, že ide o bezpečnú terapiu,“ povedal vedúci výskumník Paul Joyce. „Avšak to, ako presne funguje, výskumníkom až doteraz unikalo. Náš výskum ukazuje, ako porézny oxid kremičitý podporuje antiobezitný účinok tým, že pôsobí lokálne v čreve a obmedzuje trávenie a vstrebávanie tukov a sacharidov. Dôležité je, že tento šetrný mechanizmus by mal priniesť klinicky účinné výsledky pri chudnutí bez nežiaducich účinkov“.

Predtým nebolo jasné, ako presne môžu mezopórovité častice oxidu kremičitého zasahovať do metabolizmu, ale vedci už skôr vyslovili hypotézu, že ovplyvňujú správanie sa niektorých tráviacich enzýmov. Aby túto myšlienku bližšie preskúmali, navrhli pokročilý model trávenia in vitro, ktorý im umožnil sledovať trávenie lipidov a sacharidov počas simulovaného jedla s vysokým obsahom tukov a sacharidov.

Tieto experimenty ukázali, že upravené častice oxidu kremičitého vyrobené z čisteného piesku majú protiobezitné účinky tým, že v tráviacom trakte brzdia aktivitu tráviacich enzýmov nazývaných ako α-amyláza a pankreatická lipáza. Podobne ako v predchádzajúcich štúdiách vedci zistili, že tieto účinky boli silne ovplyvnené veľkosťou pórov a veľkosťou samotných častíc. Testovaním viacerých častíc oxidu kremičitého tím zistil, že najlepšie výsledky prinášajú častice s pórmi s priemerom 6 až 10 nanometrov.

„Tento výskum určil definované parametre pórovitého oxidu kremičitého, ktoré majú pôsobiť proti obezite,“ povedal Joyce. „Ďalšími krokmi je overenie týchto zistení na zvieracích modeloch obezity, aby sme mohli určiť všetky varianty pre optimálne podmienky boja proti obezite. Obezita je ochorenie, ktorému sa dá úplne predísť. Toto je obrovský krok k riešeniu jedného z najzávažnejších zdravotných problémov na svete, ktorému sa dá predchádzať“.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Pharmaceutics.