KDH: Zvolenská a Fico nesú zodpovednosť za dostupnosť potratov

TASR
18.1.2013 11:04

Premiér Robert Fico a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská nesú plnú politickú a morálnu zodpovednosť za uvoľňovanie dostupnosti potratov a za oslabovanie kultúry života na Slovensku. V reakcii na registráciu potratových tabletiek to uviedlo KDH.

KDH: Zvolenská a Fico nesú zodpovednosť za dostupnosť potratov
SITA

"Vnímame to aj ako prejav nezodpovedného postoja k ochrane života zo strany vlády Smeru," uviedol poslanec za KDH a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Rezort zdravotníctva trvá na svojom stanovisku, že pri tabletkách Mifegyne a Medabon išlo o centrálnu európsku registráciu a Slovensko ju automaticky získalo ako členský štát EÚ. "Na území SR tieto tabletky nie sú, výrobca nežiadal o vstup tabletky na náš trh," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Uhliarik tvrdí, že ministerstvo sa vyhovára na Európsku liekovú agentúru. "Registráciu príslušnej potratovej tabletky vykonal nie Brusel, ale slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv so sídlom v Bratislave, za ktorého činnosť zodpovedá ministerka zdravotníctva. A za činnosť jednotlivých ministrov vlády SR nesie politickú zodpovednosť jej premiér," podčiarkol.

KDH vyzvalo kompetentné slovenské orgány, aby okamžite obmedzili dostupnosť týchto tabletiek. "Ministerstvo zdravotníctva by preto malo okamžite vydať odborné usmernenie o narábaní s týmito produktmi potratového priemyslu, aby bolo zabezpečené užitie tabletky výhradne pod dohľadom lekára tak, aby prípadným užitím mimo zdravotníckeho zariadenia nebol ohrozený život alebo zdravie matky," dodal exminister s tým, že v súčasnosti sú aj z ekonomicko-sociálneho hľadiska viac potrebné opatrenia v prospech stability a rozvoja rodiny, nie ďalšia liberalizácia vykonávania potratov.

"V Českej republike sa o registrácii potratovej tabletky vedie niekoľkomesačná spoločenská diskusia. Na Slovensku prebehol tento proces potichu, bez diskusie. Vláda sa bojí diskusie o citlivých témach a skôr nadbieha záujmom lobistických skupín, ktoré na obchodovaní s tabletkami budú profitovať," povedal Uhliarik.

Potratové tabletky Mifegyne a Medabon boli v rámci EÚ registrované koncom minulého roka. Proti registrácii protestujú biskupi, kresťanské organizácie či europoslankyňa Anna Záborská. Okrem toho výzvu proti zaregistrovaniu tabletiek podpísalo na internete vyše 3000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok