Polícia zisťuje, čoho sa Mišenka vo Venezuele dopustil

TASR
18.1.2013 10:00

Hľadaného Slováka Viliama Mišenku chytili vo Venezuele preto, lebo bol na neho vydaný medzinárodný zatykač a hľadal ho Interpol. Potvrdil to policajný prezident Tibor Gašpar. "Išlo o riadenú činnosť polície v súvislosti s Interpolom," uistil Gašpar.

Polícia zisťuje, čoho sa Mišenka vo Venezuele dopustil
TASR

Podľa jeho slov skutočnosť, že Mišenku zadržala protidrogová jednotka, neznamená, že by páchal práve drogovú trestnú činnosť na území Venezuely. "Aj keď je to predmetom skúmania, či sa nedopustil akéhokoľvek trestného činu," dodal.

Hospodárske noviny prišli tento týždeň s verziou, že Mišenku na Slovensko deportujú. Znamenalo by to, že ani chýbajúca zmluva o vydávaní zločincov medzi Slovenskom a Venezuelou ani venezuelský pas nemusia hľadaného Slováka ochrániť pred transportom na Slovensko. Venezuelský novinár Javier Mayorca pre HN uviedol, že Mišenka nebude na Slovensko vydaný, ale deportovaný. "O vydaní musí vo Venezuele rozhodnúť najvyšší súd. Je to dlhý proces, úrady preto uprednostňujú deportáciu zločincov. Tá je oveľa rýchlejšia, pretože stačí rozhodnutie ministerstva vnútra,“ napísal Mayorca HN. Slovenská polícia sa nevyjadruje k stratégii, ako dostať Viliama M. späť na Slovensko.

Ak nastane proces vydávania obvineného na Slovensko, bude sa tým zaoberať naše ministerstvo spravodlivosti. To však nemôže konať, kým nedostane z Venezuely oficiálne potvrdenie, že Mišenku zadržali pre potreby vydania na Slovensko. "Hneď ako budeme mať oficiálne potvrdené, že táto osoba bola vzatá do väzby na účely extradície, začneme v tejto veci konať," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková. Slovensko nemá s Venezuelou zmluvu o vydávaní, Mišenka by mohli dostať do vlasti na základe zásady reciprocity (vzájomnosti).

Mišenku zadržala protidrogová zložka polície vo Venezuele 2. januára, pravdepodobne počas prechádzky na pláži na ostrove La Isla Margarita. Mal pri sebe slovenský pas.

V súčasnosti sa nachádza v hlavnom meste Caracas. Slovenské orgány zaradili Mišenku do zoznamu celosvetovej akcie Interpolu Infrared. Ide o zoznam top hľadaných osôb, ktoré sa dopúšťali závažnej trestnej činnosti. Vydali na neho päť zatykačov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok