Pred 20 rokmi nás prijali do Organizácie spojených národov

TASR
18.1.2013 09:53

Samostatná Slovenská republika bola pred 20 rokmi prijatá do Organizácie Spojených národov ako jej 180. členský štát. Slovenskú vlajku pred budovou OSN v americkom New Yorku vztýčili 19. januára 1993.

Pred 20 rokmi nás prijali do Organizácie spojených národov
TASR

Slovensko sa stalo členskou krajinou OSN ako jeden z nástupníckych štátov po rozdelení bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Slovensko ešte ako súčasť bývalého Československa, bolo jedným zo zakladateľských štátov OSN v roku 1945. Československý diplomat a Slovák Ján Papánek patril medzi autorov Charty OSN.

Slovenská republika aktívne podporuje globálne partnerstvá a efektívnu multilaterálnu spoluprácu. Členstvo v OSN je jedným z hlavných pilierov zahraničnej politiky SR. Priority Slovenskej republiky v OSN sú založené na univerzálnych hodnotách multilateralizmu, rovnosti, transparentnosti, rešpektovania slobody a ľudských práv, mieru a bezpečnosti, sociálneho, ekonomického a environmentálneho rozvoja.

SR bola v rokoch 2010-2012 po prvý raz vo svojej samostatnej histórii členom Hospodárskej a sociálnej rady OSN, ktorá je jedným z hlavných orgánov OSN. Dňa 10. januára 2012 bol veľvyslanec a stály predstaviteľ SR pri OSN v New Yorku Miloš Koterec zvolený na post predsedu Hospodárskej a sociálnej rady OSN. Po úspešnom členstve v Bezpečnostnej rade OSN v rokoch 2006-2007 a členstve v Rade OSN pre ľudské práva v rokoch 2008-2011 predstavuje členstvo a následné predsedníctvo v Hospodárskej a sociálnej rade úspešné zavŕšenie prvých 20 rokov členstva Slovenskej republiky v OSN.

Aktivity Slovenska v OSN zahŕňajú aj budovanie kapacít OSN v Reforme bezpečnostného sektora (SSR – Security Sector Reform), v ktorej vďaka predsedníctvu v neformálnych pracovných skupinách v rámci OSN (rozšírená základná skupina a skupina priateľov SSR) hrá vedúcu úlohu.

V histórii OSN úspešne pôsobilo v jej orgánoch a inštitúciách množstvo slovenských diplomatov. Môžeme spomenúť napríklad Petra Tomku, Jána Kubiša, Eduarda Kukana, Miroslava Lajčáka, Miroslava Jenču, Petra Buriana, Brigitu Schmögnerovú, Máriu Kadlečíkovú.

Predseda vlády SR Robert Fico počas oficiálnej návštevy Rakúskej republiky v pondelok 14. januára slávnostne otvoril galakoncert v Hofburgkapelle, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok