Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Magnetické baktérie sa nasmerujú do nádorov, aby nasadili lieky

Magnetické baktérie sa nasmerujú do nádorov, aby nasadili lieky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci, ktorí sa snažia využiť schopnosti baktérií bojovať proti rakovine, dosiahli pôsobivý pokrok, keď ukázali, ako možno magnetické formy mikroorganizmov nasmerovať do nádorov. To je samo o sebe sľubný pokrok, ale tím, ktorý stojí za touto technológiou, dúfa, že sa mu podarí ešte viac posilniť jej protinádorové účinky.

Štúdia bola vykonaná na ETH Zürich vo Švajčiarsku a nadväzuje na predchádzajúcu prácu, ktorá preukázala, že baktérie Magnetospirillum, ktoré prirodzene obsahujú častice oxidu železa, možno ovládať magnetickým poľom. V roku 2020 vedci použili túto techniku na ovládanie toku kvapalín obklopujúcich baktérie v laboratóriu, čím ich efektívne premenili na magnetické mikropumpy.

Tým sa zvýšila možnosť ich využitia na dodávanie liekov v tele, a to ich nasmerovaním na požadované miesto v krvnom riečisku. Ale vystúpiť z krvného obehu a dostať sa do nádorového tkaniva nie je ako vystúpiť z vlaku. Steny krvných ciev sú husto usporiadané bariéry zložené z buniek a len pretlačením sa cez úzke, ale kolísajúce priestory medzi týmito bunkami sa môžu určité molekuly dostať ďalej.

Vedci vstrekli myšiam baktérie Magnetospirillum a pomocou rotujúceho magnetického poľa dokázali, že dokážu posilniť svoju schopnosť preplížiť sa cez tieto dočasné medzery v stenách ciev. To im umožnilo preniknúť do nádoru a odtiaľ sa baktérie dokázali samovoľne dostať do nádoru.

„Využívame aj prirodzený a autonómny pohyb baktérií,“ povedala Simone Schürleová, ktorá viedla štúdiu. „Keď baktérie prejdú cez stenu cievy a sú v nádore, môžu samostatne migrovať hlboko do jeho vnútra“.

Umelecké stvárnenie magnetických baktérií prechádzajúcich cez steny ciev.

V experimentoch na bunkových kultúrach tím pripojil k baktériám malé guľôčky tukových látok nazývané ako lipozómy. Cieľom bolo simulovať, ako by táto technológia mohla fungovať ako metóda doručovania liekov, pri ktorej by sa náklad nakladal do lipozómov a uvoľňoval v nádore. Tieto experimenty ukázali, že baktérie úspešne prenášajú tieto lipozómy do rakovinového tkaniva.

Použitie baktérií ako nosičov na dodávanie liekov proti rakovine je myšlienka, ktorá má sľubné výsledky.

„Veríme, že náš inžiniersky prístup môžeme použiť na zvýšenie účinnosti bakteriálnej liečby rakoviny,“ hovorí Schürleová.

Možnosti zahŕňajú kultivované formy baktérie E. coli, ktorá nie je magnetická, ale v súčasnosti sa skúma ako terapeutická baktéria na liečbu rakoviny. Ak by sa ju podarilo zmagnetizovať, magnetické polia by sa mohli použiť na jej vyslanie k nádorom hlboko v tele, aby sa uvoľnili protirakovinové účinky.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Science Robotics.