Paška predĺžil termín na predkladanie kandidátov na šéfa GP

TASR
17.1.2013 21:13

Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) predĺžil termín na podávanie návrhov kandidátov do novej voľby generálneho prokurátora. Nominácie môžu prichádzať do parlamentu do 29. januára do 12.00 h, pôvodný termín bol 18. január. TASR o tom dnes informoval hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec.

Paška predĺžil termín na predkladanie kandidátov na šéfa GP
SITA

Pre predĺženie termínu sa šéf parlamentu rozhodol kvôli Ústavnému súdu (ÚS) SR, ktorý má rozhodnúť o tom, či novú voľbu šéfa prokurátorov pozastaví, alebo nie. Je totiž pravdepodobné, že ÚS SR do 18. januára nestihne rozhodnúť o predbežnom opatrení, ktoré žiada nevymenovaný kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš.

Hovorca pripomenul, že už niekoľkokrát bolo uvedené, že podmienkou novej voľby bude rozhodnutie ÚS SR. Podľa predsedu parlamentu "je veľmi dôležité, aby nová voľba kandidáta na generálneho prokurátora na rozdiel od predchádzajúcej bola korektná a nespochybniteľná".

V súvislosti s novou voľbou sa spomína ako jediný kandidát iba Jaromír Čižnár, ktorého chce navrhnúť vládny Smer-SD. Ústavnoprávnemu výboru NR SR ho odporučila Rada prokurátorov SR. On sám však o svojej kandidatúre nechce do rozhodnutia ÚS o dočasnom opatrení hovoriť. Čižnár je krajským prokurátorom v Bratislave. Premiér Robert Fico (Smer-SD) avizoval, že sociálni demokrati budú podporovať len takého kandidáta, ktorý bude mať podporu samotnej prokuratúry.

Opozícia by žiadneho kandidáta predložiť nemala. Trvá totiž na tom, že parlament už kandidáta na generálneho prokurátora zvolil, a to Jozefa Čentéša. Prezident Ivan Gašparovič však začiatkom tohto roka rozhodol, že ho nevymenuje, okrem iného pre pochybnosti, ktoré sprevádzali jeho voľbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok