Smer našiel svojho kandidáta na post šéfa ÚPN

TASR
15.1.2013 15:33

Kandidátom vládneho Smeru-SD na post predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa je Mgr. Juraj Kalina. Pre TASR to potvrdila podpredsedníčka parlamentu a zároveň šéfka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Kandidátom opozície je František MIkloško.

Smer našiel svojho kandidáta na post šéfa ÚPN
SITA

"Má nespochybniteľné odborné, aj morálne predpoklady na to, aby túto funkciu vykonával na vysokej úrovni," dodala Laššáková na margo Kalinu, ktorý v minulosti spolupracoval s ÚPN a aktuálne spolupracuje s jeho českou alternatívou.

Opozícia sa v nadchádzajúcej voľbe zjednotila na podpore exposlanca Františka Mikloška. "Kandidátom všetkých piatich klubov opozície je František Mikloško. Je to jediný kandidát, na ktorom sa celá opozícia zhodla," povedal pre TASR poslanec KDH Pavol Abrhan. Kandidatúru Františka Mikloška zaslal do Národnej rady listom predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. "Myslíme si, že je to dôstojný kandidát na tento post. Podporili sme ho v prvej voľbe, podporíme ho aj v druhej," povedal Igor Matovič (OĽaNO).Podporu Františka Mikloška pre TASR potvrdil aj poslanec liberálnej SaS Martin Poliačik. "Podporujeme ho s tým, že stál pri zrode myšlienky ÚPN a je to človek blízky zakladateľovi ústavu Jánovi Langošovi," vysvetlil Poliačik.

Termín na predloženie mien kandidátov do nadchádzajúcej voľby bol dnes o 16,00.

Laššáková už začiatkom roka pre TASR konštatovala, že v januári sa končí funkčné obdobie súčasného predsedu ÚPN Ivana Petranského a zákon vôbec nepočíta s alternatívou, že by ústav nejaký čas fungoval bez predsedu.

Ak by teda parlament nestihol zvoliť nového predsedu Správnej rady včas, vznikol by na ÚPN mimoriadne komplikovaný právny stav. Laššáková zároveň zdôraznila, že nový šéf ÚPN by mal byť zvolený v tajnej voľbe.
Poslancom Národnej rady SR sa 28. novembra 2012 ani v opakovanej voľbe nepodarilo zvoliť nového predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Rovnako ako v prvej voľbe 27. novembra, ani v novej voľbe nezískal žiaden z dvoch kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Františkovi Mikloškovi (vtedy bol kandidátom KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd) odovzdalo hlas 63 členov snemovne (v prvej voľbe dostal 52), Michalovi Dzurjaninovi (nominant SaS) iba jeden (v prvej voľbe 12). Hlasovalo celkovo 144 poslancov.

Smer-SD, ktorý v novembri svojho kandidáta nepostavil, slovami Laššákovej formuloval ambíciu postaviť v januári 2013 vlastného kandidáta na túto funkciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok