Azarenková aj Serena do 2. kola, dohrala Erraniová

SITA TA3
15.1.2013 14:15

Rebríčková aj výkonnostná jednotka tenisovej súčasnosti hladko postúpili do 2. kola dvojhry žien na grandslamových Australian Open v Melbourne, zhodne splnili očakávania proti rumunským súperkám.

Azarenková aj Serena do 2. kola, dohrala Erraniová
SITA

Titul obhajujúca líderka renkingu WTA Viktoria Azarenková z Bieloruska zvíťazila v utorok v 1. kole nad štýlovo neortodoxnou Monicou Niculescovou 6:1, 6:4. V druhom sete predviedla obrat z 0:3, najbližšie bude čeliť 30-ročnej Grékyni Eleni Daniilidouovej. Miestna šampiónka z ročníkov 2003, 2005, 2007, 2009 a 2010 Serena Williamsová z USA nepovolila Edine Gallovitsovej-Hallovej ani gem - 6:0, 6:0 za 54 minút. Trojka terajšieho hodnotenia akoby sa nechala inšpirovať pondelňajším dvojitým kanárom Rusky Marie Šarapovovej. Na "winnery" vynikla 18:1, po svojom prvom podaní stratila len jeden takto rozohraný fiftín.

Repríza septembrového finále newyorských US Open medzi Azarenkovou a mladšou zo sestier Williamsových je žrebom naprojektovaná na semifinále. Bieloruska pre zranenie palca na nohe nenastúpila proti Serene práve na semifinále prípravného podujatia v Brisbane, kde rivalka napokon získala trofej. Američanka ťahá šnúru 17 triumfov. Naposledy prehrala v auguste v Cincinnati s Nemkou Angelique Kerberovou.

Pravda, pre Serenu mohlo v utorok ísť o Pyrrhovo víťazstvo. V piatej hre druhého setu totiž pri dočahovaní forhendu zle stúpila, podvrtla si pravý členok a vyskúšala pripravenosť lekárskeho tímu. Favoritka bola po ošetrení schopná pokračovať a dotiahla duel do úspešného konca. Zranená noha však môže poriadne zasiahnuť do plánov 15-násobnej grandslamovej víťazky vo dvojhre. O to viac musí Magdalénu Rybárikovú mrzieť prehra so Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou (6:4, 1:6, 12:14 aj z troch mečbalov), ktorá vo štvrtok bude čeliť S. Williamsovej v 2. kole. "Uvidíte ma na dvorci. Kým sa mi nestane niečo fatálne, dovtedy budem hrať. Som nažive, srdce mi bije. Budem v poriadku," odkázala 31-ročná Američanka a dodala: "Prirodzene, že to bolí a noha mi opuchla. Dôležité bude, ako sa situácia vyvinie v nasledujúcich pár hodinách. Bola som veľmi, veľmi blízko k panike, pretože niečo podobné sa mi stalo aj minulý rok - skoro totožné miesto na dvorci, rovnaký úder. Vravela som si, že nesmiem zmätkovať, že treba zachovať pokoj."

V atraktívnom utorňajšom súboji dvoch singlových víťaziek z úrovne veľkej štvorky, ktoré v ostatnom čase nepredvádzajú práve najpresvedčivejšie výkony, si hrdinka Wimbledonu 2011 Petra Kvitová z Česka poradila s talianskou veteránkou Francescou Schiavoneovou (Roland Garros 2010) 6:4, 2:6, 6:2 a vyzve ju tiež ľavoruká britská tínedžerka s pôvodom práve z Melbourne Laura Robsonová, ktorá v auguste na newyorských US Open ukončila kariéru Belgičanky Kim Clijstersovej.

Bývalá jednotka počítačového poradia Caroline Wozniacka z Dánska prekonala wimbledonskú semifinalistku 2011, Nemku Sabine Lisickú, 2:6, 6:3, 6:3 z manka 0:3 v rozhodujúcom sete. Rýchlo sa rozlúčila finalistka minuloročného parížskeho Roland Garros Sara Erraniová. Talianka podľahla Španielke Carle Suárezovej-Navarrovej 4:6, 4:6, pričom 20 gemov prinieslo 14 brejkov.

Značným prekvapením je triumf už 42-ročnej Japonky Kimiko Dateovej-Krummovej 6:2, 6:0 nad Ruskou Naďou Petrovovou. Ázijčanka s minulosťou štvorky hodnotenia debutovala v hlavnej súťaži na južnej pologuli už v roku 1990 a jej maximom pri rieke Yarra je semifinále edície 1994. Zo zápasového úspechu v "main draw" na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie sa do utorka naposledy radovala v sezóne 1996. Dateová-Krummová sa stala historicky najstaršou ženou s víťazstvom v hlavnej súťaži dvojhry na Australian Open. Doterajší rekord patril Britke Virginii Wadovej, ktorá v roku 1985 vyhrala zápas vo veku 40 rokov a 138 dní. Nezlomná Japonka stále má šancu prekonať aj absolútne grandslamové maximum Martiny Navrátilovej. Američanka s českým pôvodom ako 47-ročná vyhrala zápas vo Wimbledone 2004. Japonka sa zatiaľ nechystá na tenisový dôchodok nechystá.

"Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo zvíťaziť, ale ja nehrám pre rekordy. Užívam si tenis aj vtedy, keď prehrávam. Psychicky však úspech povzbudí viac. Tenis ma stále baví. Štyridsaťdva? Iba číslo," vyhlásila Dateová-Krummová a pridala aj recept na športovú dlhovekosť: "Včera večer som už pred desiatou ležala v posteli ako dieťa, navečerala som sa pred pol ôsmou. Potrebujem viac oddychu, preto veľa spím, zdravo sa stravujem, veľa pijem. Jednoduchý život. Nič zvláštne."

Dateová-Krummová debutovala na okruhu WTA aj na grandslamovej úrovni v roku 1989, dvorce opustila v roku 1996, ale v sezóne 2008 bola späť. V utorok dosiahla deviate víťazstvo nad hráčkou prvej svetovej dvadsiatky od svojho návratu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok