Opozičným kandidátom na šéfa ÚPN je Mikloško

SITA
15.1.2013 11:24

Spoločným kandidátom celej opozície na post predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) je František Mikloško. „Opozícia sa absolútne zjednotila. Mikloško je silný kandidát,“ povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Opozičným kandidátom na šéfa ÚPN je Mikloško
TASR

Podľa neho Mikloško je silný životným príbehom a skúsenosťami s totalitou. Upozornil, že v Mikloškovi sa zjednocuje 17. november, boj za občianske slobody i kontakty v zahraničí.

Mikloško je zatiaľ jediným kandidátom na šéfa ÚPN. Smer-SD navrhne svojho kandidáta dnes popoludní. Podľa informácií agentúry SITA vyberá z dvoch kandidátov. Uzávierka podávania návrhov je dnes o 16:00.

Parlament nezvolil predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) na prvý pokus v novembri. Mikloško, ktorého vtedy navrhli strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS a podporoval ho aj klub OĽaNO, získal 63 hlasov zo 144 prítomných poslancov, bývalého hovorcu ÚPN Michala Dzurjanina, ktorého navrhla SaS, podporil iba jeden zákonodarca. Vládna strana Smer-SD nenavrhla žiadneho nominanta. Bez podpory Smeru-SD ani jeden z kandidátov nemohol byť zvolený. 

Súčasnému predsedovi Správnej rady ÚPN Ivanovi Petranskému sa končí funkčné obdobie v januári 2013. Kandidátov na funkciu šéfa ÚPN mohli navrhovať len poslanci parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok