Od streľby v Newtowne ubehol už mesiac

TA3, SITA
15.1.2013 10:47

Mesiac po tragédii na základnej škole v americkom Newtovne diskusia o zbraniach neutícha. Rodičom zavraždených detí však iba slová nestačia. Zišli sa, aby vyzvali kompetentných ku konkrétnym krokom a celonárodnej diskusii.

Štát New York sprísnil legislatívu v oblasti nákupu zbraní

Štát New York sa v pondelok priblížil k tomu, aby sa stal prvým v rámci USA, ktorý zavedie prísnejšie opatrenia v súvislosti kontrolou takzvaných útočných zbraní. Tamojší Senát pomerom hlasov 43 k 18 odhlasoval legislatívu zavádzajúcu prísnejšie podmienky v tejto oblasti. Dolná komora newyorského parlamentu by mala o zákone hlasovať ešte v utorok.

Guvernér Andrew Cuomo zastupujúci Demokratickú stranu legislatívu ešte predtým podporil a ocenil, že v Senáte za ňu hlasovali aj členovia konkurenčnej Republikánskej strany. "Ľudia v tomto štáte kričia o pomoc v súvislosti s násilím spôsobeným zbraňami," vyhlásil. Podobné opatrenia pritom pripravuje aj federálna vláda vo Washingtone na čele s prezidentom Barackom Obamom.

Newyorským Senátom schválený zákon okrem iného rieši viaceré "legislatívne diery" v súvislosti s už dnes platným zákazom nákupu útočných strelných zbraní, napríklad samopalov. Zároveň znižuje maximálnu kapacitu strelných zásobníkov z predošlých desať na sedem. Zavádza tiež prísnejšie previerky pre osoby, ktoré sa chcú dostať k automatickým alebo poloautomatickým strelným zbraniam. Cieľom je zabrániť duševne labilným alebo postihnutým ľuďom v ich nákupe.

Legislatívou poslanci reagujú na masakru zo 14. decembra v meste Newton na území štátu Connecticut, ktorá si vyžiadala 27 obetí vrátane 20 detí. Streľba na základnej škole vyvolala diskusiu o tejto otázke v celých Spojených štátoch.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok