Fico kontroloval agrorezort, od Jahnátka chce pracovné miesta

TA3, TASR
15.1.2013 13:25

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka je podľa slov predsedu vlády Roberta Fica rezortom, od ktorého očakáva, že ponúkne vláde určité alternatívy a postupy pri zamestnávaní ľudí s nízkou kvalifikáciou, pretože "práve táto časť nezamestnaných môže nájsť prácu v poľnohospodárstve".

"Na dnešnom kontrolnom dni sme si predovšetkým prešli najvýznamnejšie priority MPRV SR. Chcem oceniť mimoriadnu iniciatívu rezortu, ktorú vyvinul vo vzťahu ku kvalite potravinárskych výrobkov kupovaných na Slovensku. MPRV určite vyvinulo obrovské úsilie aj v oblasti cenovej politiky potravín. Ceny potravín a energií sú totiž dve položky, ktoré najvýznamnejšie ovplyvňujú infláciu na Slovensku," uviedol dnes Fico na tlačovej konferencii po skončení kontrolnej návštevy na pôde MPRV SR.

"Vítam aj to, že minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD) predkladá novelizáciu zákona o potravinách, ktorý by mal ešte významnejšie zvýšiť kontroly potravinárskych prevádzok, pretože 85 % potravín na Slovensku sa predáva v obchodných reťazcoch," poznamenal ďalej predseda vlády SR.

"Chcem rovnako oceniť, že minister Jahnátek zriaďuje tzv. komoditné rady. Vytypovalo sa 14 poľnohospodárskych komodít, u ktorých komoditné rady budú hodnotiť všetky aspekty danej komodity - od jej produkcie až po predaj. Sú to komodity ako obilniny, cukor, ovocie, zelenina, víno, ovčie a kozie mlieko, hovädzí dobytok, hydina, olejniny, zemiaky, krmivá, výživa zvierat, včelie produkty. Je veľmi správne, že MPRV SR sa na tieto najvýznamnejšie komodity sústreďuje," zdôraznil.

"Na MPRV SR sme dnes hovorili aj o tom, ako sa vyvíja rokovanie na úrovni EÚ, kde nastávajú v návrhu Spoločnej poľnohospodárskej politiky na obdobie rokov 2014 až 2020 významné zmeny. Taktiež rokovania pri schvaľovaní rozpočtu EÚ na nové obdobie budú veľmi búrlivé, pretože jestvujú rozdielne názory viacerých krajín EÚ. Na jednej strane sme privítali určité približovanie SR v platbách k úrovni iných členských štátov EÚ. Toto približovanie považujeme však za málo dynamické. Približovanie by malo mať viac dynamiky tak, aby slovenskí farmári mali takú podporu z európskych prostriedkov, akú majú štáty z EÚ-15," podotkol.

Premiér podľa svojich slov ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dnes požiadal, aby venoval naďalej mimoriadnu pozornosť cenovej politike v oblasti potravín a použil na to všetky potrebné nástroje, ktoré môže použiť.

"Ďalej som ministra Jahnátka požiadal, aby sa okrem riešenia špecifických problémov rezortu pokúsil predložiť v čo najkratšom čase vláde SR návrhy, ktoré by viedli k zamestnávaniu ľudí na vidieku, predovšetkým v oblasti poľnohospodárstva, výroby zeleniny, ovocia. Tu je obrovská šanca, aby sme našli pracovné miesta aj pre ľudí, ktorí sa veľmi ťažko umiestňujú na pracovnom trhu. Rovnako v oblasti ťažby a spracovania dreva, úpravy a čistenia lesov by sme za vhodne nastavených podmienok vedeli pomerne slušnému počtu ľudí na Slovensku pomôcť so zamestnaním," informoval.

"U potravín nám ide o to, aby sa zvýšil podiel slovenských potravín na pultoch. Momentálne majú slovenské potraviny asi 46-% podiel na objeme potravín, ktoré sa na Slovensku predávajú. Podiel slovenských potravín chceme zvýšiť v určitom časovom horizonte až na 80 %. V tomto úsilí budem pána ministra pôdohospodárstva maximálne podporovať," dodal premiér.

Záznam z brífingu Roberta Fica

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok