Českí senátori chcú rušiť časť Klausovej amnestie

TASR
14.1.2013 14:34

Žiadosť o čiastočné zrušenie amnestie prezidenta ČR Václava Klausa, konkrétne najkontroverznejšieho článku č.2, ktorý sa vzťahuje na veľké kauzy so sadzbou do desiatich rokov väzenia, vyšetrované viac ako osem rokov, podala dnes na Ústavný súd ČR v Brne podpredsedníčka Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková.

Českí senátori chcú rušiť časť Klausovej amnestie
ČTK

Dokument podpísalo 29 českých, zväčša ľavicových senátorov. Podľa signatárov boli daným článkom porušené základné práva a slobody veľkého množstva ľudí, čo sa týka predovšetkým ich práv na spravodlivý proces a na ochranu majetku.

Alena Gajdůšková sa vo vysielaní ČR vyjadrila, že si senátori uvedomujú, že ide o zúfalý pokus zachovať spravodlivosť pre všetkých občanov krajiny. Ale ústavný súd je, ako zdôraznila, oprávnený preskúmať predpisy v širšom slova zmysle, je tu pre to, aby ľuďom poskytol súdnu ochranu. Pokiaľ by sme s podaním sťažnosti v tejto podobe neuspeli a v priebehu hearingu by sa ukázalo, že sa ešte môžeme domáhať iného titulu, je možné podať ďalší podnet, konštatovala.

Kým senátori nemajú pochybnosť o tom, že práve ústavný súd by mal v danom prípade chrániť práva občanov, poškodených v daných prípadoch, predseda českého ústavného súdu Pavel Rychetský si nie je istý, či senátori majú právo na podobný krok, vyplýva z informácií internetového serveru iDNES.cz a spravodajskej televízie ČT24.

Na rozhodnutí senátorov nič nezmenilo ani vyjadrenie Pavla Rychetského vo vysielaní televízie Prima Fanily, v zmysle ktorého ústavní sudcovia najskôr preskúmajú otázku tzv. aktívnej legitimácie, teda, či je vôbec možné, aby skupina senátorov podala návrh na preskúmanie amnestie hlavy štátu. Následne čaká na Ústavný súd ČR rozhodnutie, či je preskúmanie alebo prípadné zrušenie takéhoto typu rozhodnutia prezidenta republiky v jeho kompetencii.

Senátori, ktorí podnet konzultovali s celým radom právnikov, vrátane ústavných, sú si istí, že ju podať môžu. Isté pochybnosti chápe aj jedna zo signatárok, Gajdůškovej stranícka kolegyňa Alena Dernerová, ktorá vníma, že ide o prvý krok podobného typu a precedens. "Ale vždy je niečo po prvý raz," zdôraznila a dodala, že situácia je mimoriadna a senátori tento postup videli ako nutnosť. "Boli sme zvolení z vôle ľudu priamou voľbou a to je pre človeka zaväzujúce. Ja chápem pocity tých, ktorí sú teraz oklamaní a ich práva sú úplne pošliapané," konštatovala.

Viacerí českí renomovaní právnici sa však vyjadrujú k podnetu opatrne alebo otvorene kriticky, niektorí ako advokát Jaroslav Ortman dokonca hovorí o populistickom geste bez čo len minimálnej šance na úspech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok