Srbský parlament schválil vládnu rezolúciu o Kosove

SITA
13.1.2013 20:11

Rezolúcia ma celkovo päť bodov, pričom prvým z nich je klauzula, že "Srbsko nikdy neuzná jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova".

Srbský parlament schválil vládnu rezolúciu o Kosove
SITA

Srbský parlament v nedeľu ráno schválil vládny dokument, ktorý hovorí o autonómii srbskej menšiny na severe Kosova, no zároveň konštatuje, že Belehrad stratil kontrolu nad svojou bývalou provinciou. Plénum po 12-hodinovej rozprave a vystúpení premiéra Ivicu Dačiča na tému potreby akceptovania reality hlasmi 175 poslancov rezolúciu schválilo. Tá by mala slúžiť ako východisko pre pozíciu Srbov pri ďalšom kole rokovaní s Prištinou, ktoré sa bude konať budúci týždeň v Bruseli.

Rezolúcia ma celkovo päť bodov, pričom prvým z nich je klauzula, že "Srbsko nikdy neuzná jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova". V texte sa spomína aj to, že dialóg medzi Prištinou a Belehradom bude pokračovať "s cieľom priblížiť Srbsko k Európskej únii". Nezávislosť Kosova, ktorú tamojšia vláda jednostranne vyhlásila vo februári 2008, dnes uznáva okolo 90 krajín sveta vrátane 22 z 27 členských štátov EÚ. Srbsko územie naďalej považuje za jednu zo svojich provincií, Brusel však od Belehradu požaduje, aby sa v záujme priblíženia k členstvu v únii snažil "znormalizovať" vzťahy s Prištinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok