Jadrová vojna je podľa Ruska neprípustná, obvinilo Západ z nebezpečnej eskalácie

ta3 čtk
6.10.2022 19:24

Rusko sa ďalej drží zásady, že jadrová vojna je neprípustná, ale Západ sa snaží rozdúchať debatu o jadrových zbraniach, uviedla dnes podľa agentúry TASS hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Rusko sa pritom v minulých týždňoch vyhrážalo použitím jadrových zbraní.

jadrový test Francúzska Polynézia (SITA/AP)
SITA/AP

"Rusko je úplne verné zásade neprípustnosti jadrovej vojny. Podobná vojna nemôže mať víťaza. Nikdy nesmie byť rozpútaná," citovala dnešné vyjadrenie Zacharovovej agentúra TASS.

Hovorkyňa ruskej diplomacie zároveň obvinila západné krajiny a ich médiá, že sa v kontexte "krízy okolo Ukrajiny" snažia dostať do centra pozornosti "jadrový naratív" a zvaliť vinu z jadrovej eskalácie na Rusko. "Vzniká dojem, že vo Washingtone a ďalších západných metropolách môžu mať záujem na nebezpečnej eskalácii situácie a snahu pripísať vinu za ňu našej krajine," vyhlásila Zacharovová.

Debatu o použití jadrových zbraní Ruskom rozvíril predminulý týždeň ruský prezident Vladimír Putin, ktorý pri vyhlásení čiastočnej mobilizácie obvinil Západ z "jadrového vydierania" a pohrozil použitím svojho jadrového arzenálu. Na vyhrážanie sa použitím jadrových zbraní zo strany Ruska sa pridal aj podpredseda ruskej bezpečnostnej rady a exprezident Dmitrij Medvedev, podľa ktorého má Rusko právo v nevyhnutnom prípade použiť jadrové zbrane.

Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan naopak Moskvu varoval, že Rusko bude čeliť katastrofálnym následkom, ak sa rozhodne použiť jadrové zbrane proti Ukrajine, kde na konci februára rozpútalo vojnu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok