Šéf SPP sa vzdal funkcie. Kremský ho kritizoval za extrémne vysoké ceny

ta3/Denník E TASR
6.10.2022 17:31

Generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu Richard Prokypčák skončil na vlastnú žiadosť, informuje Denník E.

Šéf SPP sa vzdal funkcie. Kremský ho kritizoval za extrémne vysoké ceny
TASR - Jaroslav Novák

Podľa informácií Denníka E sa vzdal funkcie dobrovoľne. Odchod ohlásil aj riaditeľ obchodu SPP Miroslav Mital.

Keď Richard Sulík skončil vo funkcii ministra hospodárstva, avizoval, že niečo takéto sa môže stať. Vedenie SPP taktiež čelilo kritike zo strany šéfa hospodárskeho výboru parlamentu Petra Kremského z OĽaNO. Ten poukázal na extrémne vysoké ceny, ktoré aktuálne SPP klientom v nových zmluvách ponúka. 

Plynári pripomenuli, že ceny energií pre domácnosti a malé podniky sa budú meniť až od začiatku budúceho roka. Pre odberateľov v neregulovaných segmentoch ale SPP nakupuje elektrinu a plyn za trhové ceny, ktoré sú v súčasnosti niekoľkonásobne vyššie, ako tomu bolo pred rokom či dvoma a túto cenu musí zohľadniť v cene pre odberateľa.

Cenníková cena elektriny pre neregulovaných odberateľov bola v roku 2020 vo výške 64,90 eura za megawatthodinu a v súčasnosti je vo výške 519,70 eura za MWh. "V prípade takýchto odberateľov postupuje SPP v súlade so zmluvne dohodnutými podmienkami a pravidlami na ochranu hospodárskej súťaže ako jeden z dodávateľov na liberalizovanom trhu dodávky energií," zdôraznil podnik.

Situácia na trhu s energiami je podľa SPP v celej Európe bezprecedentná. Plynári upozornili, že podnik ďalej aktívne spolupracuje s Ministerstvom hospodárstva SR a ďalšími relevantnými inštitúciami na opatreniach zameraných na zmiernenie dosahu vysokých cien energií na domácnosti, prípadne ďalších zraniteľných odberateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok