ONLINE: Európska únia schválila ôsmy balík protiruských sankcií, Rusi útočili na Záporožie

TA3 TASR ČTK ČT24
6.10.2022 06:45

Európska únia schválila ôsmy balík protiruských sankcií. Obsahuje dohodu o zastropovaní cien ropy prevážanej loďami a rozširuje zákaz dovozu ocele a dreva. Nočný ruský raketový útok na Záporožie neprežila jedna žena. Zasiahnuté boli aj obytné domy, v troskách ktorých sa pátra po preživších. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:57 Kremeľ rozhorčene zareagoval na výroky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý sa vyslovil za "preventívne údery" Severoatlantickej aliancie proti Rusku, kým Moskva siahne po jadrových zbraniach. Kyjev neskôr upresnil, že Zelenskyj mal na mysli preventívne sankcie, a nie jadrové údery, napísala agentúra AFP.

22:38 Ukrajinské sily od 1. októbra oslobodili v Chersonskej oblasti vyše päťsto kilometrov štvorcových území okupovaného Ruskom, vyhlásil Volodymyr Zelenskyj.

21:13 Úrady amerického štátu Aljaška zadržali dvoch mužov ruskej národnosti, ktorí na člne preplávali viac ako 480 kilometrov z Ruska cez Beringov prieliv až na Aljašku. Podľa vyjadrenia miestnych obyvateľov Rusi utiekli pred vojenskou mobilizáciou. Vo štvrtok to oznámili predstavitelia na Aljaške. Informovala stanica Sky News. 

20:58 Nórsko obmedzí prístup ruských rybárskych lodí do svojich prístavov. Chce tak zaistiť, že Rusko nebude týmto spôsobom obchádzať sankcie, ktoré naň uvalili krajiny Západu za inváziu na Ukrajinu. Vo štvrtok to oznámila nórska vláda. Informuje agentúra AFP. 

20:37 Možnosť, že by Rakúsko zastávalo rolu sprostredkovateľa riešenia vojenského konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom, vylúčil v rozhovore s ruskou agentúru Ria Novosti zverejnenom vo štvrtok Oleg Ťapkin, šéf oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré je zodpovedné za vzťahy okrem iného s Rakúskom. Informuje agentúra APA. 

20:19 Sankcie proti Rusku sú dôležité a je potrebné bojovať proti ich obchádzaniu, povedal francúzsky prezident Emanuel Macron tureckému náprotivku Recep Tayyip Erdoganovi.

19:04 Ak ruský prezident Vladimir Putin stratí vplyv na Európu, zmizne výrazný prvok neistoty, čím sa podľa predsedu vlády SR Eduarda Hegera upokojí trh s plynom a zníži sa aj jeho cena. Uviedol to po popoludňajšom programe na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Prahe.

18:49 Európska únia pridala na ruský sankčný zoznam hlavného akcionára zbrojovky Kalašnikov či ideológa vojnovej propagandy Alexandra Dugina, ktorého dcéra zomrela pri atentáte.

16:03 Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov dnes spochybnil správu ruskej verzie časopisu Forbes, podľa ktorej informácií z Ruska od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie odišlo 600.000 až 700.000 ľudí. Peskov podľa agentúry TASS uviedol, že ide najskôr o novinársku kačicu.

15:04 Lídri, ktorí sa zúčastňujú na štvrtkovom summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Prahe, považujú ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine za neakceptovateľnú. Pre začiatkom summitu to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, informuje agentúra DPA. 

14:55 Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej armáda za necelý týždeň znovu dobyla vyše 400 štvorcových kilometrov územia v južnej Chersonskej oblasti. Stalo sa po tom, čo Moskva túto oblasť - spolu s ďalšími troma okupovanými regiónmi Ukrajiny - vyhlásila za pripojenú k Rusku. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. 

14:50 Vyšetrovanie škôd v miestach úniku plynu na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 posilnilo podozrenie zo sabotáže. Podľa agentúry Reuters o tom informovala švédska tajná polícia. Švédsko na miesto vyslalo tento týždeň ponorku a na mieste zabavilo bližšie neupresnený materiál, ktorý podrobí analýze. Rusko tvrdí, že nemôže byť vylúčené z medzinárodného vyšetrovania nedávnych poškodení plynovodných potrubí Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Kritizovalo, že Dánsko údajne odmieta na objasnení incidentov s Ruskom spolupracovať. 

14:19 Predsedovia dvoch výborov Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, požiadali generálnu prokuratúru, aby preverila problémy so zásobovaním tylových zložiek ruských jednotiek vyslaných do vojny vedenej Ruskom na Ukrajine. Informovala o tom vo štvrtok britská stanica BBC. 

14:11 Ukrajina nečelí len ruským raketám, vojakom a tankom, časté sú aj útoky v kybernetickom priestore, povedal predseda Zakarpatskej oblastnej rady Volodymyr Čubirko na medzinárodnej konferencii o kybernetickej bezpečnosti v Telči. Na podujatiach pri príležitosti českého predsedníctva v Rade EÚ sa zúčastňuje okolo 150 zástupcov Európskej únie a ďalších krajín, vrátane Taiwanu.

13:44 Podľa Ruska je jadrová vojna ďalej neprípustná, ale USA zrejme majú záujem na vyostrení debaty o jadrových zbraniach, uviedla podľa TASS Moskva.

13:11 Európsky parlament v uznesení vyzval na zriadenie osobitného medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších činiteľov za zločin agresie proti Ukrajine. Europoslanci sa tak pripojili k nedávnym výzvam niektorých európskych politikov vrátane šéfa českej diplomacie Jána Lipavského. V rezolúcii ďalej volajú po vystupňovaní vojenskej pomoci napadnutej krajine či po sprísnení protiruských sankcií, okrem iného v bankovom sektore.

12:58 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba odsúdil najnovšie ruské útoky na mesto Záporožie. Doteraz zničili obytnú budovu a vyžiadali si jedného mŕtveho a najmenej päť uviaznutých v troskách. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian. "Počas noci sedem ruských rakiet zasiahlo ľudí pokojne spiacich vo svojich domovoch v Záporoží. Ďalšie rakety dopadli počas dňa. Rusi ďalej zámerne útočia na civilistov, aby rozsievali strach. Ruský teror treba zastaviť - silou zbraní, sankciami a úplnou izoláciou," napísal Kuleba na Twitteri. 

12:54 Ruským útokom v noci na štvrtok čelil aj Charkov, uviedol podľa serveru Ukrajinska pravda starosta mesta Ihor Terechov, podľa ktorého Rusi zaútočili na objekt infraštruktúry v jednej zo štvrtí mesta. Úder bol zrejme vykonaný dronmi, ktoré sa po zasiahnutí cieľa zničili, povedal šéf Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Ukrajina v poslednej dobe opakovane hlási útoky týmito bezpilotnými lietadlami, ktoré sú určené na to, aby samy poslúžili na priamy útok na cieľ.

12:17 Nočný ruský raketový útok na Záporožie neprežila jedna žena. Zasiahnuté boli aj obytné domy, v troskách ktorých sa pátra po preživších.

12:10 Európska únia schválila ôsmy balík protiruských sankcií. Obsahuje dohodu o zastropovaní cien ropy prevážanej loďami a rozširuje zákaz dovozu ocele a dreva.

11:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva, že Valné zhromaždenie OSN "čo najjednomyseľnejšie" odsúdi ruskú anexiu ukrajinského územia.

11:35 Od rusko-estónskej hranice odviezli Rusi nevedno kam asi tisícku ukrajinských utečencov, ktorí sa chystali prekročiť hranicu do Európskej únie. Podľa estónskeho serveru err.ee to povedal estónsky minister vnútra Lauri Läänemets.

10:47 Toto sú indikatívne odhady ruskách strát od začiatku vojny na Ukrajine, informujú Ozbrojené sily Ukrajiny.

10:38 "Vladimir Putin kvôli sankciám zajtra vojnu nezastaví," povedal Josep Borrell. Podľa neho ale Kremeľ pocíti napríklad vplyv na výrobu civilných i vojenských technológií. Sankčné opatrenia, ktoré vo štvrtok formálne schvália členské krajiny, sa týkajú zavedenia cenového stropu na ruskú ropu, zákazu vývozu niektorých strategických technológií do Ruska či dovozu ruských produktov, ako je oceľ, drevo či cigarety.

10:30 Ani vojnový konflikt na Ukrajine nezastavil dodávky materiálu pre priemyselnú 3D tlač v ukrajinskej Odese, ktorú Rusi ostreľujú. Dodávky materiálu aj celej tlačiarne zaisťovala pre svojho klienta spoločnosť 3Dees Industries, ktorá má na Ukrajine pobočku a v týchto dňoch vystavuje na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu. 

9:56 Summitom v Prahe vysielame signál Rusku, sankciami ho izolujeme, uviedol vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Moskva podľa neho jadrovými hrozbami stratila podporu Číny aj Indie.

9:00 Ukrajinské ozbrojené sily začali 2. októbra novú fázu útočných operácií v Chersonskej oblasti, píše vo svojej pravidelnej správe britský Inštitút pre štúdium vojny. Podľa inštitútu posunuli Ukrajinci pri postupe na juh frontovú líniu vpred až o 20 kilometrov. Dosiahli zisky územia predovšetkým pozdĺž východného brehu rieky Inhulec a západného brehu Dnepra, ale zatiaľ neohrozovali hlavné ruské obranné pozície.

8:03 Nočný ruský raketový útok na Záporožie neprežili najmenej dvaja ľudia. Zasiahnuté boli aj obytné domy, v troskách ktorých sa pátra po preživších.

7:55 Sociálnymi sieťami sa šíria satirické príspevky s návrhom, aby sa Česi zmocnili ruskej exklávy Kaliningrad. Jeden z nich zdieľal aj český poslanec Tomáš Zdechovský, za čo si vyslúžil kritiku ruských médií. Informuje o tom agentúra AFP.

7:24 Takmer tri štvrtiny Američanov si myslia, že by Spojené štáty mali naďalej podporovať Ukrajinu, napriek ruským hrozbám o možnom použití jadrových zbraní na ochranu svojho územia. Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky spoločnosti Ipsos pre agentúru Reuters.

7:00 Ukrajinská armáda oslobodila ďalšie tri Ruskom okupované obce v južnej Chersonskej oblasti. V stredu to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Novovoskresenske, Novohryhorivka a Petropavlivka... boli oslobodené za uplynulých 24 hodín," povedal vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. Dodal, že ukrajinská protiofenzíva pokračuje. 

6:55 Ukrajinská armáda zostrelila 6 ruských dronov kamikadze v Mykolajivskej a Odesskej oblasti. Za sledované obdobie ukrajinská armáda tiež zabila 58 ruských vojakov a zničila deväť tankov, 17 obrnených vozidiel, štyri veľkorážové húfnice Msta-S a Msta-B a samohybnú húfnicu Akatsiya na južnej frontovej línii.

6:43 Šéf správy Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch oznámil, že ruské sily sa vo štvrtok skoro ráno zamerali na niekoľko výškových budov v meste Záporožie. Podľa Starucha už pracujú záchranné služby, ktoré sa snažia dostať ľudí spod trosiek. V čase uverejnenia článku neboli k dispozícii žiadne informácie o obetiach.

6:37 Podľa analytikov spravodajských služieb z otvorených zdrojov, s ktorými denník Wall Street Journal hovoril, pomohol rýchly prielom Ukrajiny v Charkovskej oblasti minulý mesiac dostať do rúk Ukrajiny stovky kusov ruskej výzbroje. To v kombinácii so zbraňami získanými počas aprílového ústupu Ruska z Kyjeva a ďalších častí severnej Ukrajiny urobilo z Ruska zďaleka najväčšieho dodávateľa ťažkých zbraní pre Ukrajinu. Ohľadom počtu to Moskvu posunulo ďaleko pred Spojené štáty alebo ďalších spojencov. Zbrane dodávané Západom sú však podľa WSJ obvykle "modernejšie a presnejšie".

6:35 Prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom prejave v stredu vyhlásil, že neexistuje žiadna zbraň, ktorá by Rusku pomohla vyhrať vojnu. "Ukrajinci vedia, za čo bojujú. Teraz si stále viac ruských občanov uvedomuje, že musia zomrieť len preto, že jeden človek nechce zastaviť vojnu," povedal. "Aj keby ste (okupanti) ešte niekde na svete našli nejakú inú zbraň, ako sú tie iránske Šahedy (myslené bezpilotné lietadlá Šahed-136, ktoré v poslednej dobe používajú ruské sily), ktorými bombardujete naše mestá... aj tak vám to nepomôže. Už ste prehrali."

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok