Severná Kórea odpálila dve balistické strely. Zdôvodnila ich ako odvetu

ta3 TASR
6.10.2022 00:05

Severná Kórea vo štvrtok odpálila dve balistické rakety do mora. Oznámila to juhokórejská armáda. Ide už o šiesty test balistických rakiet zo strany Pchjongjangu za menej ako dva týždne. Informujú o tom agentúry AP, AFP a Jonhap.

KĽDR odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu smerom k Východnému moru, známemu aj ako Japonské more, uviedla juhokórejská armáda.

Severná Kórea v utorok testovala balistickú strelu stredného doletu (IRBM), ktorá preletela aj ponad územie Japonska, kde bol aktivovaný systém varovania pred vzdušnými útokmi. Išlo o prvý takýto prelet severokórejskej rakety nad japonským územím po piatich rokoch. V súvislosti s týmto incidentom bude v New Yorku mimoriadne zasadať aj Bezpečnostná rada OSN.

Juhokórejská a americká armáda v stredu v reakcii na utorňajší test severokórejskej balistickej rakety odpálili štyri taktické balistické strely typu ATACMS. Soul v stredu oznámil, že americká lietadlová loď USS Ronald Reagan sa vráti do Východného mora. V septembri tam táto loď absolvovala spoločné vojenské cvičenia s juhokórejským námorníctvom.

KĽDR tiež uviedla, že nedávne odpálenia rakiet boli odpoveďou na spoločné vojenské cvičenia Spojených štátov a Južnej Kórey. Pchjongjang zároveň obvinil Washington z eskalácie napätia na Kórejskom polostrove.  

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že odpálenia rakiet sú "spravodlivými protiopatreniami Kórejskej ľudovej armády proti spoločným cvičeniam Južnej Kórey a USA, ktoré eskalujú vojenské napätie na Kórejskom polostrove".      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok