Vždy sme pristupovali s úctou k ukrajinskému ľudu a kultúre, vyhlásil Putin

ta3 ČTK
5.10.2022 16:37

Rusko pristupuje s obrovským rešpektom ku všetkému ukrajinskému, vrátane kultúry a jazyka, uviedol v stredu ruský prezident Vladimír Putin podľa agentúry TASS. Šéf Kremľa podpísal zákony o ruskej anexii štyroch ukrajinských regiónov. Kyjev a Západ túto anexiu neuznávajú, podobne ako predtým ruskú anexiu Krymu z jari 2014.

Putin robí strategické chyby, jeho jednotky sú vyčerpané, tvrdí šéf britskej spravodajskej služby
TASR/AP

Ukrajina v stredu 224. dňom pokračuje v odpore proti ruskej invázii, ktorá si vyžiadala tisíce obetí a vyhnala milióny ľudí z domovov, a postupne oslobodzuje okupované územia. Putin v stredajšom prejave pred ruskými učiteľmi prisľúbil, že situácia na pripojených územiach sa "stabilizuje".

„Vždy sme pristupovali a nehľadiac na tragédiu súčasných dní aj dnes s obrovskou úctou pristupujeme k ukrajinskému ľudu a k ukrajinskej kultúre, k ukrajinskému jazyku, literatúre a tak ďalej. A nikdy sme sa nedopustili ničoho takého, čoho sa na Ukrajine dopúšťajú voči ruskej kultúre a jazyku," povedal Putin pri stretnutí s účastníkmi súťaže Učiteľ roka.

K vojenskému konfliktu by nikdy nedošlo, keby sa Ukrajina a západné štáty nepokúšali "prerušiť dejiny", vyhlásil ďalej Putin podľa denníka Komersant.

Uviedol, že mu výsledky referend, ktoré Rusko na konci septembra usporiadalo na okupovaných územiach kvôli anexii ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, nielen urobili radosť, ale aj ho udivili. "Výsledok je viac ako presvedčivý, ale tento výsledok je aj úplne priezračný a nepodlieha žiadnemu spochybneniu," vyhlásil ruský prezident.

Kommersant pripomenul, že v uvedených regiónoch za pripojenie k Rusku hlasovalo od 87 po 99 percent voličov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a tiež vodcovia európskych krajín pokladajú referendá za nelegitímne a počínanie Ruska za okupáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok