Nemecký minister hospodárstva kritizuje USA za vysoké ceny plynu, dodávatelia podľa neho profitujú z vojny

ta3 čtk
5.10.2022 14:35

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck kritizuje Spojené štáty a ďalšie spriatelené dodávateľské krajiny za predražené ceny plynu. Podľa jeho názoru producenti plynu profitujú z vplyvu vojny na Ukrajine. Habeck to povedal denníku Neue Osnabrücker Zeitung.

Nemecký minister hospodárstva kritizuje USA za vysoké ceny plynu, dodávatelia podľa neho profitujú z vojny
TASR/AP

"Niektoré krajiny, aj spriatelené, niekedy dosahujú astronomické ceny. To so sebou samozrejme prináša problémy, o ktorých musíme hovoriť," povedal nemecký minister. Počíta preto s tým, že "o tom Európska komisia bude hovoriť aj so spriatelenými štátmi."

Obzvlášť kritický bol nemecký politik smerom k USA. "Spojené štáty sa na nás obrátili, keď ceny ropy vystrelili nahor, a aj v Európe sa kvôli tomu uvoľňovali rezervy ropy. Myslím, že taká solidarita by bola dobrá aj na zmiernenie cien plynu," apeloval Habeck na Washington.

Nátlak minister vyvíjal aj na Brusel. Európska únia "by mala spojiť svoju trhovú silu a zorganizovať múdre a synchronizované nákupné správanie únijných štátov, aby sa jednotlivé krajiny vzájomne nepreplácali a netlačili ceny na svetových trhoch hore." Trhová sila Európy je podľa neho obrovská, musí sa len využiť.

Ruský plynárenský gigant Gazprom v posledných mesiacoch prudko znížil dodávky plynu do Európy. Európska únia z Ruska predtým dovážala približne 45 percent svojej spotreby plynu. Teraz sa ale snaží závislosť od Ruska obmedziť, aby mohla podporovať Ukrajinu.

Rusko v pondelok obvinilo Spojené štáty, že po únikoch plynu z podmorského potrubia Nord Stream zdraželi skvapalnený zemný plyn (LNG) a zvýšili jeho predaj. Cena plynu sa za posledný rok výrazne zvýšila, a to ako pre európsky, tak aj pre americký trh. V Spojených štátoch je ale cena zhruba sedminová v porovnaní so západnou a severnou Európou.

Západ obviňuje Rusko, že používa energiu ako zbraň, čím na európskom energetickom trhu vytvára krízu. Tá by mohla spôsobiť, že európske štáty by v zime mohli byť nútené dávať elektrinu a plyn iba na prídel.

Moskva naopak Západ obviňuje, že ako zbraň používa dolár a finančný systém, napríklad SWIFT, ktorý slúži na hladké vysporiadanie platieb medzi štátmi. Západné štáty tak robia v odvete za to, že Rusko vo februári poslalo svoje vojská na Ukrajinu. Západ to považuje za inváziu, Moskva tomu hovorí špeciálna vojenská operácia na pomoc ľuďom na východe Ukrajiny, kde od prevratu v Kyjeve z roku 2014 pretrváva ozbrojený konflikt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok