Víťazstvo Ukrajiny si podľa prieskumu želá takmer polovica Slovákov, najväčšiu apatiu majú mladí

ta3
5.10.2022 12:30

V termínoch 21.9. až 27.9. sa agentúra FOCUS v spolupráci s organizáciou GLOBSEC reprezentatívnej vzorky 1009 respondentov nad 18 rokov opýtala otázku "Ako by ste chceli, aby sa vojna na Ukrajine skončila?". Prieskum bol realizovaný prostredníctvom osobných rozhovorov. Celkovo 47% respondentov si želalo víťazstvo Ukrajiny, výhru Ruska iba 19%.

ilustrák k opatreniam
TA3 / David Duducz

Víťazstvo Ukrajiny si podľa prieskumu agentúry FOCUS pre organizáciu GLOBSEC vo vojne želá celkovo takmer polovica respondentov, čiže spomínaných 47%. Takmer pätina obyvateľov, avizovaných 19%, si želá víťazstvo Ruska a približne tretine je to jedno, prípadne nemá názor či nechcelo odpovedať.

Väčšia miera apatie bola spozorovaná medzi mladšími generáciami. Na otázku odpovedalo "je mi to jedno" 33% respondentov vo veku 18 až 34, 23% respondentov vo veku 35 až 54 a 19% respondentov starších ako 55 rokov.

V rámci volebných preferencií sa k víťazstvu Ruska prikláňa 55% voličov strany Republika. Silnejšie inklinácie k Rusku, presnejšie 36%, boli merané aj medzi voličmi strany SMER-SD, kde bola zaznamenaná aj väčšia miera apatie, keďže 34% odpovedalo "je mi to jedno". Z voličov ostatných strán sa väčšina prikláňala k víťazstvu Ukrajiny.

Výrazný posun preferencií bolo možné pozorovať pri zmene odpovedí s pridaním možnosti "Dohodou bojujúcich strán". V tomto prípade si 60% respondentov vybralo dohodu. Aj pri takýchto možnostiach si však dvakrát viac respondentov vybralo víťazstvo Ukrajiny (27%) ako Ruska (10%).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok