Obvinený Dědeček, ktorý spôsobil tragédiu, svoj čin oľutoval. Prokurátor prehovoril o prípade

ta3 TASR
5.10.2022 11:46

Obvinený Dušan Dědeček, ktorý opitý autom spôsobil v nedeľu 2. októbra tragickú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami, pri výsluchu oľutoval svoj čin. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta.

Tragická udalosť podľa Remetu prinúti k zamysleniu, či je súčasná právna úprava dostatočná. "Len prísnosť trestov nezaručí primeraný a spravodlivý trest. Je potrebné skôr sa venovať otázke možného zaisťovania motorových vozidiel, respektíve náhradnej hodnoty," myslí si. Ako doplnil, prokurátori majú na základe usmernenie Generálnej prokuratúry SR už teraz navrhovať sprísnené tresty, ako sú zákazy činnosti, tresty prepadnutia vozidiel aj primerané obmedzenia týkajúce sa liečby.

Detaily skutku prokurátor nechcel špecifikovať, keďže ešte neboli vypočutí všetci svedkovia. O väzbe pre obvineného bude sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I rozhodovať vo štvrtok od 16.00 h. "Pri rozhodovaní o väzbe ide o neverejné zasadnutie súdu," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Pri návrhu väzby z útekového dôvodu prokurátor podľa Remetu vychádzal z hrozby vysokého trestu. Návrh z preventívnych dôvodov sa dáva pri hrozbe pokračovania v trestnej činnosti, naznačil tiež prokurátor. V médiách sa začali šíriť správy, že obvinenému sa niekto vyhrážal. Taktiež dotyčný údajne vyhlásil, že si po tragickom incidente sám chcel vziať život. "Bezpečnosť jeho osoby je zabezpečená," uviedol Remeta.

"Ďakujem všetkým záchranným zložkám, ktorí na danej veci pracujú od začiatku. Včera bolo vznesené obvinenie voči danej osobe. Trestná sadzba v takomto prípade býva 20-25 rokov až doživotie. Ide o prečin usmrtenia a ublíženia na zdraví," uviedol Remeta a poprial sústrasť smútiacim rodinám obetí. Dodal, že, "obvinený oľutoval čin, ktorého sa dopustil".

Ako pripomenul prokurátor, v ďalšom konaní alebo na súde môže prísť k zmene právnej kvalifikácie. Skutok opísaný v uznesení o vznesení obvinenia podľa neho napĺňa znaky všetkých dosiaľ spomínaných trestných činoch, teda usmrtenia, ublíženia na zdraví, ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, respektíve všeobecného ohrozenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok