Ukrajina podľa Londýna naďalej postupuje v protiofenzíve, Rusi zamínovávajú aj obytné domy

ta3 čtk
5.10.2022 10:02

Ukrajina postupuje v protiofenzíve na južnom aj severovýchodnom fronte. V Charkovskej oblasti konsolidovala značnú časť územia východne od rieky Oskil, postúpila až 20 kilometrov za tento tok do obranného pásma ruských síl smerom k mestu Svatove. Uviedlo to dnes britské ministerstvo obrany vo svojej analýze vývoja ruskej invázie na Ukrajine.

Ukrajina podľa Londýna naďalej postupuje v protiofenzíve, Rusi zamínovávajú aj obytné domy
TASR/AP

Ruské jednotky zaminovávajú infraštruktúru a súkromné domy v Chersonskej oblasti, oznámil vo svojej rannej operačnej zvodcu ukrajinský generálny štáb s odkazom na ukrajinský región, odkiaľ v posledných dňoch prichádzajú správy o rýchlom postupe ukrajinskej protiofenzívy. "Nepriateľ sa snaží udržať dočasne obsadené územia, sústredí svoje úsilie na pokusy narušiť aktívne operácie (ukrajinských) obranných síl na niektorých smeroch a pokračuje v útočných operáciách na Bachmut a Avdijivku," píše ukrajinské velenie. Na niektorých miestach podľa neho ruská armáda preskupuje svoje sily.

"Pri odchode z obcí v Chersonskej oblasti nepriateľ zaminováva infraštruktúru a súkromné objekty a zakazuje akýkoľvek pohyb miestnych obyvateľov," tvrdí ukrajinský generálny štáb. "Podľa dostupných informácií chýba zdravotníckym zariadeniam v Jevpatórii na dočasne okupovanom Kryme zdravotnícky materiál na ošetrenie zranených okupantov," dodal. Na celej Ukrajine podľa neho naďalej hrozia letecké a raketové údery. V uplynulom dni okupačné sily vykonali deväť raketových a šesť leteckých úderov a viac ako 56 raketometných útokov, hlási ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého útoky zasiahli 27 obcí, vrátane Charkova alebo Kramatorska.

Velenie ukrajinskej armády zároveň informuje o tom, že jeho jednotky vykonali údery na rôzne typy premostenia ruských síl cez rieku Dneper v Chersonskej oblasti, pričom straty protivníka sa podľa neho upresňujú. Hlási tiež zničenie ruského protilietadlového systému S-300 pri obci Tokmak v Záporožskej oblasti. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno bezprostredne nezávisle overiť.

Britský rezort obrany sa venuje aj vývoju na severovýchode Ukrajiny. "Je veľmi pravdepodobné, že Ukrajina teraz môže väčšinou svojich delostreleckých systémov zasiahnuť kľúčovú cestu Svätove-Kremina, čo ďalej zaťaží schopnosť Ruska zásobovať svoje jednotky na východe," myslí si britský rezort obrany. "Z politického hľadiska budú ruskí predstavitelia s vysokou pravdepodobnosťou znepokojení tým, že sa čelné ukrajinské jednotky teraz blížia k hraniciam Luhanskej oblasti," dodalo britské ministerstvo s odkazom na ukrajinský región, ktorý Moskva novo pokladá za súčasť Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok