Čiastočná mobilizácia má podľa amerických analytikov väčší vplyv vo vnútri Ruska ako na Ukrajine

ta3 čtk
5.10.2022 07:34

Čiastočná mobilizácia, ktorú pred dvoma týždňami v Rusku vyhlásil prezident Vladimír Putin, má zatiaľ väčší vplyv vo vnútri Ruska ako na bojisku na Ukrajine. Vo svojej pravidelnej správe o vývoji konfliktu na Ukrajine to uvádzajú analytici z amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW).

Ukrajinské zdroje podľa ISW majú pravdu v tom, že čiastočná mobilizácia pre Ukrajinu v krátkodobej perspektíve neznamená ohrozenie, pretože ukrajinská protiofenzíva pokračuje rýchlejšie, než mobilizácia môže priniesť efekt.

Ukrajinské sily si v utorok pripísali významné úspechy v Chersonskej oblasti a zároveň pokračovali v postupe v Charkovskej a Luhanskej oblasti. Podľa ukrajinských vojenských činiteľov sa osvedčilo odrezávať ruské jednotky od zázemia, čím prichádzajú o šancu doplniť muníciu, obranné prostriedky alebo aj vojakov na pozíciách na fronte.

Kontroverzie sprevádzajúce ruskú zle vykonávanú mobilizáciu v spojení s citeľnými ruskými neúspechmi v Charkovskej oblasti a okolo strategického mesta Lyman zosilnili boj medzi proputinovskými ruskými nacionalistickými frakciami, uvádza ISW. Informácie, ktoré sa potom dostávajú k Putinovmu skalnému voličstvu, sú nejednotné.

Ruská armáda v utorok podnikla delostrelecké, letecké a raketové útoky západne od mesta Huljapole v Záporožskej oblasti, ďalej potom v Dnepropetrovskej a Mykolajivskej oblasti. Jej jednotky pokračovali v pozemných útokoch v Doneckej oblasti.

V meste Bila Cerkva v Kyjevskej oblasti v noci na dnešok útočili samovražedné bezpilotné lietadlá, informovala agentúra Unian s odvolaním sa na šéfa tohto regiónu Oleksija Kulebu. Horieť začali bližšie nespresnené objekty infraštruktúry. Jeden človek utrpel zranenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok