USA a Južná Kórea vypálili niekoľko balistických striel v reakcii na raketový test Severnej Kórey

ta3 tasr
5.10.2022 07:20

Južná Kórea a Spojené štáty odpálili v stredu štyri taktické balistické strely typu ATACMS. Reagovali tak na utorňajší test severokórejskej balistickej rakety, informovala juhokórejská agentúra Jonhap.

KĽDR jadrová skúška protest 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Armády Južnej Kórey aj USA v rámci spoločných cvičení odpálili nad Japonské more, nachádzajúce sa pri východnom pobreží Kórejského polostrova, po dve strely zem-zem typu ATACMS, ktoré presne zasiahli stanovené cvičné ciele.

Podľa generálneho štábu juhokórejskej armády tým dokázali, že obe krajiny sú spoločne pripravené čeliť ďalším provokáciám zo strany Pchjongjangu. Už v utorok juhokórejské a americké stíhačky - v reakcii na najnovší severokórejský raketový test - uskutočnili spoločné cvičné bombardovanie v oblasti Žltého mora.

Komunistická Severná Kórea v utorok odpálila balistickú strelu stredného doletu (IRBM), ktorá preletela aj ponad územie Japonska, kde bol aktivovaný systém varovania pred vzdušnými útokmi. Išlo o prvý takýto prelet severokórejskej rakety nad japonským územím po piatich rokoch.

V rámci spoločných americko-juhokórejských manévrov došlo v stredu ráno aj k incidentu, počas ktorého juhokórejská balistická raketa krátkeho doletu v dôsledku technickej poruchy neplánovane dopadla a vybuchla ešte v areáli vojenskej základne pri meste Kangnung.

Incident sa zaobišiel bez zrazení, avšak vyvolal paniku medzi obyvateľmi Kangnungu, ktorí sa obávali, že explóziu a následný požiar spôsobil útok zo strany Severnej Kórey. Juhokórejská armáda k celej udalosti poskytla vysvetlenie až po niekoľkých hodinách, píše agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok