ONLINE: Začalo sa oslobodzovanie Luhanskej oblasti, povedal jej vedúci. Ukrajina oslobodila desiatky obcí na juhu a východe krajiny

TA3 TASR ČTK ČT24
5.10.2022 07:00

Ukrajinská armáda oslobodila niekoľko ďalších obcí v Doneckej a Luhanskej oblasti. Vedúci Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v stredu uviedol: "Teraz to už môžem oficiálne povedať. Začalo sa oslobodzovanie Luhanskej oblasti." Ukrajinská armáda od v posledných dňoch oslobodila desiatky obcí v rámci protiofenzívy prebiehajúcej na juhu a východe krajiny. Informuje agentúra DPA. Udalosti s vami sledujeme online.

23:58 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:50 Vo východoukrajinskom meste Lyman, ktoré nedávno znovu získali ukrajinské sily, sa našli hroby vyše 50 civilistov. Informuje o tom v stredu agentúra DPA odvolávajúca sa na správy ukrajinských médií.

 23:41 Ukrajinské ministerstvo zahraničia vyzvalo na uvalenie sankcií na ruskú jadrovú spoločnosť Rosatom. Vo štvrtok zverejnilo vyhlásenie, v ktorom vyzvalo západných spojencov, aby uvalili sankcie na ruského štátneho prevádzkovateľa jadrovej energetiky, "spoločnosti a inštitúcie s ním spojené", a vyzvalo členské štáty Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby obmedzili spoluprácu s Ruskom, uviedol server The Kyiv Independent.

23:08 Ukrajinským silám sa podarilo oslobodiť od ruskej okupácie ďalšie tri obce v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Vo svojom pravidelnom nočnom videoprejave to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.  

22:13 Americké spravodajské služby sa domnievajú, že časť ukrajinskej vlády schválila augustový bombový útok, pri ktorom zahynula dcéra ultranacionalistického ruského ideológa Alexandra Dugina, píše americký denník The New York Times. Dvadsaťdeväťročná Darja Duginová zomrela 21. augusta pri explózii auta neďaleko Moskvy. Ruská tajná služba FSB z činu obvinila ukrajinské spravodajské služby. Kyjev zapojenie svojich občanov či spravodajských služieb do atentátu dôrazne odmietol.

22:12 NATO bude stupňovať podporu pre Ukrajinu tak dlho, ako bude potrebné, uviedol generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg v rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Zároveň ocenil statočný ukrajinský ľud a jeho sily za impozantný pokrok pri znovuzískaní ich územia od ruských agresorov.

21:20 Počet ruských občanov vstupujúcich do krajín Európskej únie minulý týždeň poklesol o 20 percent v porovnaní s údajmi z predchádzajúceho týždňa. V utorok to oznámila Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). 

21:10 Ukrajina odrazila ruské útoky blízko piatich sídiel a zostrelila šesť bezpilotných lietadiel iránskej výroby. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb. Spomenul medzi iným mesto Bachmut.

21:08 Viac ako 6,4 milióna Ukrajincov ušlo pred totálnou ruskou inváziou na Ukrajinu do zahraničia, pričom 2,75 milióna z nich je v produktívnom veku, napísal spravodajský server Interfax s odvolaním sa na námestníčku ukrajinského ministra hospodárstva Tetianu Berezhnou.

20:34 Mnohonárodné bojové zoskupenie Severoatlantickej aliancie na Slovensku je teraz schopné bojového nasadenia, uviedla centrála NATO. Jednotka pod českým velením vznikla tento rok na jar v reakcii na rozhodnutie NATO posilniť svoje východné krídlo po ruskej invázii na Ukrajinu. Nedávno skončené cvičenie Strong Cohesion (Silná súdržnosť) preukázalo, že vojaci z Česka, Nemecka, Slovenska, Slovinska a Spojených štátov sú schopní fungovať pod jednotným velením a sú pripravení prevziať svoje povinnosti, uviedlo vo vyhlásení NATO.

19:45 Bývalá novinárka ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá je obvinená zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách, v stredu uviedla, že utiekla z domáceho väzenia, pretože sa považuje za nevinnú. Informuje gentúra Reuters. "Považujem sa za celkom nevinnú a keďže náš štát odmieta dodržiavať svoje vlastné zákony, ja odmietam opatrenie (domáce väzenie), ktorá voči mne bolo zavedené 30. septembra 2022," uviedla Ovsiannikovová vo videu zverejnenom na sociálnej platforme Telegram. 

19:30 Vládca autonómneho Čečenska z ruského Kaukazu Ramzan Kadyrov, ktorý v posledných dňoch ostro kritizoval chabé výkony ruskej generality na Ukrajine, údajne opäť povýšil. K stredajším 46. narodeninám dostal tretiu generálsku hviezdičku a ruskú hodnosť generálplukovníka, uviedol na sociálnych sieťach. "Ruský prezident mi udelil hodnosť generálplukovníka. Výnos vyšiel pod číslom 709. Vladimír Vladimirovič (Putin) mi to oznámil a pogratuloval mi," povedal Kadyrov podľa ruskej redakcie BBC. Uvedený výnos nebol podľa denníka Kommersant zverejnený.

19:28 V Rusku začali trestne stíhať prvého človeka za vyhýbanie sa čiastočnej mobilizácii, ktorú šéf Kremľa Vladimir Putin vyhlásil 21. septembra v súvislosti s prebiehajúcou vojenskou inváziou Ukrajiny. V stredu o tom informoval ľudskoprávny právnik Pavel Čikov pôsobiaci v Rusku. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

19:11 V meste Borova v Charkovskej oblasti horí bilbord ruskej propagandy. 

18:20 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v stredu na Twitteri oznámil, že je na ceste do Kyjeva, kde bude diskutovať o vytvorení bezpečnostnej zóny okolo ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES).

18:19 Ruský prezident Vladimír Putin nariadil vláde previesť do ruského vlastníctva Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú Rusi okupujú od začiatku marca. "Nariaďujem vláde Ruskej federácie zaistiť prijatie jadrových zariadení Záporožskej jadrovej elektrárne a ďalšieho imania nevyhnutného pre jej činnosť do federálneho vlastníctva," hovorí sa v dekréte. Putin tiež nariadil vláde vytvoriť štátny podnik zaisťujúci bezpečnosť tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Vláda má tiež rozhodnúť o podrobnostiach fungovania elektrárne do roku 2028 a Putin stanovil štatút organizácie, ktorá elektráreň prevádzkuje

18:18 Ukrajinská armáda oslobodila niekoľko ďalších obcí v Doneckej a Luhanskej oblasti. Od juhu sa Ukrajinci priblížili k mestu Svatove. Na inom mieste frontu sa im zase podarilo postúpiť smerom k Lysyčansku. Vedúci Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v stredu uviedol: "Teraz to už môžem oficiálne povedať. Začalo sa oslobodzovanie Luhanskej oblasti. Už sme oslobodili niekoľko obcí od ruskej armády a okupantov. Ich vojaci chápu, že ich náš protiútok neminie. Uvedomujú si. Preto sa snažia zamínovať všetko, čo môžu."

18:17 Kazachstan odmietol ruskú požiadavku, aby vyhostil ukrajinského veľvyslanca v krajine Petra Vrublevského. Zároveň sa ohradil voči tónu, ktorý Moskva zvolila voči Astane. Ukrajinský diplomat sa Moskve znepáčil svojim komentárom k vojne na Ukrajine, v ktorom uviedol, že napadnutá krajina "sa vynasnaží zabiť čo najviac Rusov", informovala agentúra Reuters.

16:45 Rusko pristupuje s obrovským rešpektom ku všetkému ukrajinskému, vrátane kultúry a jazyka, uviedol v stredu ruský prezident Vladimír Putin podľa agentúry TASS. Šéf Kremľa podpísal zákony o ruskej anexii štyroch ukrajinských regiónov. Kyjev a Západ túto anexiu neuznávajú, podobne ako predtým ruskú anexiu Krymu z jari 2014.

16:07 Rusko plánuje dohliadať na prevádzku ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca okupujú ruské sily, avšak stále tam pracuje ukrajinský personál. V stredu o tom podľa televízie Sky News informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí. "Záporožská jadrová elektráreň sa teraz nachádza na území Ruskej federácie a preto by mala byť jej prevádzka pod dohľadom našich príslušných úradov," uviedol námestník ruského rezortu zahraničných vecí Sergej Veršinin.

15:51 Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom znížia produkciu ropy o dva milióny barelov denne. Ministri členských krajín skupiny označovanej OPEC+ sa na tom podľa zdrojov agentúry Reuters dohodli na svojom pravidelnom mesačnom stretnutí. Je to oveľa výraznejšie zníženie, než sa čakalo, analytici najčastejšie hovorili zhruba o jednom milióne barelov. Ceny ropy na svetových trhoch na správu zareagovali zrýchlením rastu. Severomorský Brent pridával viac ako jedno percento a jeho cena sa blížila 93 dolárom za barel.

15:20 Šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin vyhlásil, že preberá vedenie Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca okupujú ruské invázne jednotky. Doterajšieho generálneho riaditeľa zariadenia Ihora Murašova podľa ukrajinských úradov zadržala v piatok na niekoľko dní ruská hliadka a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v utorok oznámila, že sa do svojej pôvodnej práce už nevráti.

15:09 Najmä o dopadoch vojny na Ukrajine na bezpečnosť a ekonomiku či o možnom posilnení celoeurópskej spolupráce budú v Prahe nasledujúce dva dni debatovať prezidenti a premiéri európskych krajín. Vo štvrtok sa na Hrade stretnú viac ako štyri desiatky lídrov k prvému rokovaniu Európskeho politického spoločenstva, na ktoré v piatok nadviaže neformálny summit 27 krajín Európskej únie.

14:53 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck kritizuje Spojené štáty a ďalšie spriatelené dodávateľské krajiny za predražené ceny plynu. Podľa jeho názoru producenti plynu profitujú z vplyvu vojny na Ukrajine. Habeck to povedal denníku Neue Osnabrücker Zeitung. 

14:40 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Turecko - nie USA alebo iné západné krajiny - je "jednotkou" na svete v poskytovaní humanitárnej pomoci ľuďom v núdzi, a to aj na Ukrajine, informovala tlačová agentúra Anadolu.

14:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu znova vyzval na vytvorenie "osobitného tribunálu" na stíhanie ruských predstaviteľov za ich úlohu pri invázii na Ukrajinu. Informuje spravodajská stanica CNN. 

14:11 Kremeľ v stredu oznámil, že neexistuje rozpor medzi začlenením ukrajinských území do Ruskej federácie a sťahovaním vojakov z týchto území. Vo svojom pláne anektovať štyri regióny na východe Ukrajiny je Moskva odhodlaná pokračovať. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a webovej stránky denníka The Guardian. 

14:02 Sťahovanie ruských vojakov z oblasti, o ktorých Moskva predtým tvrdila, že už budú navždy ruské, nepredstavuje rozpor. Podľa agentúry TASS to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Reagoval tak na otázku týkajúcu sa ruského ústupu z viacerých miest na Ukrajine vrátane stiahnutia od Lymanu v Doneckej oblasti, ktoré Moskva ohlásila len deň po tom, čo prezident Vladimír Putin podpísal v Kremli zmluvu o pripojení tohto regiónu k Rusku s predstaviteľom tamojšej proruskej správy. Západ ani Kyjev ruskú anexiu ukrajinského územia neuznáva. 

13:51 Ruské vojenské neúspechy na Ukrajine môžu otriasť mocou bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Vyhlásila to v stredu vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Informuje agentúra AP. 

13:07 Moskva by sa mala podieľať na vyšetrovaní minulotýždňových únikov na potrubiach plynovodu Nord Stream. Uviedol to v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin. Švédsko pre potreby vyšetrovania uzavrelo oblasť v okolí únikov v Baltskom mori začiatkom tohto týždňa. Informuje agentúra AFP. 

12:55 V termínoch 21.9. až 27.9. sa agentúra FOCUS v spolupráci s organizáciou GLOBSEC reprezentatívnej vzorky 1009 respondentov nad 18 rokov opýtala otázku "Ako by ste chceli, aby sa vojna na Ukrajine skončila?". Prieskum bol realizovaný prostredníctvom osobných rozhovorov. Celkovo 47% respondentov si želalo víťazstvo Ukrajiny, výhru Ruska iba 19%. 

12:13 Za posledných 24 hodín zabili ruské útoky v Doneckej oblasti jedného človeka a ďalších šesť zranili. Traja zranených hlásia za posledný deň Charkovská oblasť. Napísal to web The Kyiv Independent s odkazom na šéfov oblastných správ.

11:39 Veľvyslanci krajín Európskej únie sa dnes zhodli na novom balíku sankcií za pokračujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine. Informovalo o tom české predsedníctvo EÚ. Súčasťou celkovo ôsmej sankčnej sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskú ropu. 

11:20 Francúzsko neudelí automaticky víza Rusom utekajúcim zo svojej vlasti v snahe vyhnúť sa mobilizácii, no zváži ich situáciu, rovnako ako aj všetky bezpečnostné riziká. Vyhlásila to v stredu francúzska ministerka pre európske záležitosti Laurence Booneová. Informuje agentúra Reuters. 

10:46 Ukrajinská prezidentská kancelária v reakcii na dokumenty o anexii štyroch okupovaných ukrajinských oblastí, ktoré dnes podpísal ruský diktátor Vladimír Putin, uviedla, že tieto "zákony" nestoja za papier, na ktorom sú napísané, a že Ukrajina si vezme všetky svoje územia späť. Na Telegrame to napísal šéf kancelárie Andrij Jermak.

10:09 Jedna osoba utrpela zranenia pri útoku bezpilotnými lietadlami iránskej výroby na mesto Bila Cerkva, juhozápadne od ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Informoval o tom v stredu gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleb, na ktorého sa odvolala agentúra AFP. 

10:08 Ukrajina postupuje v protiofenzíve na južnom aj severovýchodnom fronte. V Charkovskej oblasti konsolidovala značnú časť územia východne od rieky Oskil, postúpila až 20 kilometrov za tento tok do obranného pásma ruských síl smerom k mestu Svatove. Uviedlo to dnes britské ministerstvo obrany vo svojej analýze vývoja ruskej invázie na Ukrajine. 

9:51 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu zákony o pričlenení štyroch ukrajinských regiónov okupovaných ruskou armádou k Ruskej federácii. 

8:49 Ruské jednotky zaminovávajú infraštruktúru a súkromné domy v Chersonskej oblasti, oznámil vo svojej rannej operačnej zvodcu ukrajinský generálny štáb s odkazom na ukrajinský región, odkiaľ v posledných dňoch prichádzajú správy o rýchlom postupe ukrajinskej protiofenzívy.

8:00 Ukrajina pokračuje v protiofenzíve na južnom i severovýchodnom fronte, kde postúpila až dvadsať kilometrov za rieku Oskil, uviedlo britské ministerstvo obrany.

7:35 Čiastočná mobilizácia, ktorú pred dvoma týždňami v Rusku vyhlásil prezident Vladimír Putin, má zatiaľ väčší vplyv vo vnútri Ruska ako na bojisku na Ukrajine. Vo svojej pravidelnej správe o vývoji konfliktu na Ukrajine to uvádzajú analytici z amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW). 

6:52 Rozhodnutie administratívy amerického prezidenta Joea Bidena poslať na Ukrajinu ďalšiu ťažkú vojenskú techniku Rusko chápe ako bezprostrednú hrozbu pre svoje strategické záujmy. Povedal to ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov. Spojené štáty týmto rozhodnutím podľa Antonova posilňujú svoje postavenie ako "strany konfliktu".

6:44 Spojené štáty neevidujú nijaké známky toho, že by sa Rusko skutočne chystalo použiť jadrové zbrane, hoci sa tým vyhráža šéf Kremľa Vladimir Putin. Uviedla to v utorok hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová, píše agentúra Reuters. 

6:30 Ukrajinská armáda od v posledných dňoch oslobodila desiatky obcí v rámci protiofenzívy prebiehajúcej na juhu a východe krajiny. Uviedol to v utorok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra DPA. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok