Iránske bezpečnostné zložky ukradli telo mladej demonštrantky, uviedla BBC

TA3 ČTK
4.10.2022 22:06

Iránske bezpečnostné zložky ukradli telo 16-ročnej demonštrantky Níky Šákaramíovej a pochovali ju v inej dedine. Perzskej redakcii BBC to povedal zdroj blízky rodine dievčaťa. Protesty v Iráne vypukli v polovici septembra po úmrtí mladej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amíníovej.

Iránske bezpečnostné zložky ukradli telo mladej demonštrantky, uviedla BBC
TASR/AP

Tá zomrela po tom, čo ju zadržala mravnostná polícia, pretože nemala zakryté vlasy a dekolt podľa prísnych pravidiel islamského kódexu obliekania. Úrady tvrdia, že žena dostala infarkt, podľa rodiny ale zomrela kvôli policajnej brutalite.

Rodina chcela Šákaramíovú pochovať v pondelok. Podľa zdrojov BBC ale bolo jej telo ukradnuté a pochované v dedine vzdialenej zhruba 40 kilometrov. Mladá žena bola desať dní nezvestná po tom, čo sa 20. septembra zúčastnila na proteste v Teheráne. Podľa jej tety v poslednej správe kamarátke uviedla, že ju prenasledujú bezpečnostné zložky. Jej telo nakoniec rodina našla v márnici vo väzobnej väznici v hlavnom meste. "Keď sme ju šli identifikovať, nedovolili nám vidieť jej telo, mohli sme len na pár sekúnd vidieť jej tvár," uviedla teta zosnulého dievčaťa Ataš Šákaramíová.

Rodina v nedeľu telo Šákaramíovej previezla do rodného mesta jej otca, západoiránskeho Chorramábádu. Stalo sa tak v deň, keď by dievča oslavovalo svoje 17. narodeniny. Pod nátlakom rodina súhlasila, že neusporiada pohreb. Podľa zdroja BBC ale bezpečnostné zložky telo z Chorramábádu ukradli a pochovali ju v dedine Vejsián. Stovky protestujúcich sa potom zhromaždili na cintoríne v Chorramábáde a skandovali heslá proti vláde, okrem iného "smrť diktátorovi" s odkazom na iránskeho najvyššieho duchovného ajatolláha Alího Chameneího.

Teta dievčaťa, ktoré o svojej neteri informovala na sociálnych sieťach, bola v nedeľu zatknutá a bezpečnostné zložky prehľadali jej dom, píše BBC. Bezpečnostné zložky žene povedali, že ju zabijú, ak sa ktokoľvek z rodiny zúčastní na protestoch. Nejde pritom o prvý prípad, keď iránske úrady využívajú telá demonštrantov na vydieranie rodín. 

Príkladom je 22-ročná Hádis Nadžafíová, ktorú 21. septembra zastrelili bezpečnostné zložky v Karadži pri Teheráne. Podľa jej sestier bola strelená do hlavy a krku. "Dva dni nechceli telo vrátiť a požiadali jej otca, aby povedal, že zomrela na infarkt zo strachu," povedali BBC dva zdroje blízkej rodine. V poslednom videu, ktoré poslala svojim priateľom, mladá žena uviedla: "Dúfam, že až sa o pár rokov obzriem, budem šťastná, že sa všetko zmenilo k lepšiemu." Zastrelená bola podľa rodiny skoro hodinu natočenia odkazu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok