O Púchov bojuje iba Hlas, ostatní kandidáti sú nezávislí. Riešiť musia energetickú krízu i absenciu lekárov

ta3/Veronika Kužmová
4.10.2022 23:08

Púchov by mohol zvládnuť energetickú krízu lepšie ako iné mestá. Problémom mesta je však odliv lekárov, pričom hrozí zrušenie pohotovosti pre dospelých. O post primátora Púchova sa uchádzajú piati kandidáti, štyria bez podpory politickej strany a jeden s podporou strany Hlas. Prinášame ďalšiu z Predvolebných diskusií ta3 z prostredia Trenčianskeho múzea - Župný dom.

O Púchov bojuje iba Hlas, ostatní kandidáti sú nezávislí. Riešiť musia energetickú krízu i absenciu lekárov
ta3

"Poslancom mestského zastupiteľstva som 12 rokov a moje rozhodnutie kandidovať nepadlo zo dňa na deň. Rozhodol som sa ísť úplne samostatne ako občiansky nezávislý kandidát, v pozadí nie je žiadna skrytá podpora politických strán alebo oligarchov,“ okomentoval svoju kandidatúru Cyril Crkoň (nezávislý).

Jednou z diskutovaných tém boli aj majetky, ktoré vlastní súčasná primátorka obhajujúca svoj mandát. Katarína Heneková (nezávislá) to okomentovala tým, že sa s manželom zaoberajú aj predajom a kúpou nehnuteľností "Všetko je pekne vydokladované, úvery sa splácajú z príjmu, ktorý mám, byty sú prenajaté, takže idú typom klasického prenájmu a splácania hypoték,“ povedala nezávislá kandidátka.

Moderátorka diskusie poukázala na kuriozitu, ktorá sa týkala ďalšieho z kandidátov, Mariána Michalca (nezávislý). V roku 2018 šoféroval pod vplyvom alkoholu. „Spravil som chybu, je to nepopierateľné. Za tú chybu som niesol následky, dostal som trest, ten som si odpykal a poučil som sa z toho. Samozrejme, že to ľutujem. Bola to proste chyba,“ povedal na svoju obhajobu Michalec.

Riešenia energetickej krízy

 "Keby som nebola pripravená, tak nejdem ďalej,“ odpovedala súčasná primátorka Heneková na otázku, či je pripravená na nasledujúce obdobie, v ktorom bude potrebné hľadať v rozpočte peniaze na podporu občanov a zvládanie energetickej krízy. „Jediný význam, ktorý vidím do budúcnosti, je zníženie energetickej náročnosti objektov, v tom vidím naozaj veľkú úsporu,“ povedala Heneková. Tiež spomínala zapojenie sa do výziev plánu obnovy, ktoré zahŕňajú rekonštrukciu objektov i čerpanie eurofondov.

Pavol Crkoň (Hlas-SD) je jediným kandidátom s podporou politickej strany. Púchov má podľa neho všetky predpoklady na to, aby energetickú krízu zvládol lepšie ako iné mestá. "My máme modernú tepelnú sústavu, v tom sa Púchov líši,“ uviedol k otázke o jeho pláne riešenia energetickej krízy, pričom obvinil súčasnú primátorku z manažérskeho zlyhania a „zlého nakúpenia plynu“. Heneková reagovala, že mesto Púchov má nakúpený plyn do roku 2026 a na základe grafu poukázala na to, že Púchov má v rámci miest regiónu najnižšie ceny tepla.

 „V tomto roku sme pristúpil k výmene vyše 400 svetelných bodov za úsporné led žiarivky. Aj tam riešime, ako ušetriť peniaze a pripraviť sa na energetickú krízu,“ povedal k opatreniam na zmierenie energetickej krízy Cyril Crkoň.

„V čase krízy treba držať spolu, aj moja myšlienka je taká. Púchovčan čaká jasnú odpoveď. Ja budem robiť všetko koncepčne tak, aby sme túto krízu zvládli,“ odpovedal na plány riešenia krízy nezávislý kandidát Hvizdák. „Vypnúť svetlá – absurdné. Záleží na bezpečnosti ľudí. Ja chcem, aby sa svietilo, aby chodili deti do školy. Nemôžeme presunúť problémy na rodičov. Netreba sa spoliehať na štát, primátor bude riešiť vzniknuté problémy,“ vyjadril sa Hvizdák, pričom garantoval, že nebude potrebné zvyšovať miestne dane a poplatky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok