Slovenskí potravinoví inšpektori testujú poľskú hydinu, neodporúčajú jej konzumáciu

TA3 TASR
4.10.2022 20:05

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR podniká okamžité kroky na zachytenie poľského mäsa, ktoré by mohlo predstavovať pre spotrebiteľov riziko. Informovala o tom na facebookovej stránke ministerstva pôdohospodárstva. Reaguje tak na medializovaný škandál s krmivom kontaminovaným technickými olejmi a mazivami, ktoré malo byť podávané zvieratám na poľských farmách.

hydina vtáčia chrípka 1140px (TASR)
TASR

"Keďže informácie o riziku takýchto potravín na zdravie spotrebiteľa nie sú dostatočné, do objasnenia problému ŠVPS SR neodporúča konzumovať hydinové mäso z Poľska," zdôraznila inštitúcia.

Potravinoví inšpektori podľa stanoviska aktívne odoberajú vzorky poľskej hydiny a podrobujú ich laboratórnym testom. Na farmách, ktoré dovážajú krmivo z Poľska, podnikajú kontroly na dohľadanie presného pôvodu krmív a kŕmnych prísad.

Poľská veterinárna správa podľa ŠVPS zatiaľ nevyčíslila, aký objem technických tukov a olejov bol distribuovaný do výrobných krmív alebo priamo na farmy. Výsledky vyšetrovania a laboratórnych analýz majú byť známe vo štvrtok, resp. v piatok (6. - 7. 10.).

"Z tohto dôvodu ŠVPS SR v predstihu nariadila zvýšené kontroly dovážanej hydiny z Poľska, ktoré sa pravdepodobne rozšíria aj na bravčové mäso. V prípade potvrdenia kontaminácie okamžite pozastaví predaj týchto mias," doplnila veterinárna správa.

Témy: Poľsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok