FOTO: Prvé zábery z Lymanu ukazujú cesty posiate padlými ruskými vojakmi

ta3 čtk
4.10.2022 14:56

Na cestách Lymanu na východe Ukrajiny, ktorý cez víkend oslobodila ukrajinská armáda, ležia telá padlých ruských vojakov, uviedla dnes agentúra AP. Podľa sobotných vyjadrení ukrajinských predstaviteľov sa v meste v takmer úplnom obkľúčení ocitli tisíce Rusov.

FOTO: Prvé zábery z Lymanu ukazujú cesty posiate padlými ruskými vojakmi
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinskí vojaci po tvrdých bojoch o Lyman odpratali telá svojich kamarátov, padlých ruských vojakov ale nechali na uliciach. Ich telá teraz zabezpečujú predstavitelia humanitárnej misie Gruz 200, ktorej názov odkazuje na kódové označenie ruskej armády na prepravu tiel padlých, uviedla v reportáži stanica Nastojaščeje vremja. Pracovníci skúmajú, či pod telami nie sú míny, a až potom ich pripravujú na prevoz. Pri cestách je totiž podľa reportáže ešte množstvo protitankových aj protipechotných mín.

Obyvatelia Lymanu už opustili pivnice, kde sa schovávali počas bitky o nadvládu nad mestom, a varí si na ohňoch, popísala AP. Od mája nie je v meste tečúca voda, elektrina ani plyn. "Stála som v chodbe, asi päť metrov odtiaľ, keď to vybuchlo. Teraz zle počujem," povedala agentúre 85-ročná Valentyna.

"Lietalo nám to skoro až na záhradu, rozbilo nám to okná. S otcom, keď sme večer chodili do pivnice, tak sme tam nemali bez svetla ani ničoho ďalšieho čo na práci. Hrali sme pri sviečke karty. A tá niekedy aj zhasla od ( tlakovej) vlny," popísal stanicu Nastojaščeje vremja chlapec z obce Šandryholove, ktoré leží pri Lymane.

Stiahnutie vojsk z Lymanu v Doneckej oblasti priznala Moskva iba deň potom, čo Putin slávnostne podpísal v Kremli zmluvy o pripojení štyroch ukrajinských regiónov s ich proruskými predstaviteľmi. Podľa amerických analytikov z Inštitút pre štúdium vojny (ISW) sa po získaní Lymanu ukrajinská protiofenzíva nezastavila a ukrajinská armáda teraz postupuje ďalej do Luhanskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok