Smer-SD zablokuje mimoriadnu schôdzu o Čentéšovi

SITA
13.1.2013 10:58

Predseda parlamentu Pavol Paška ju na žiadosť opozície zvolá na stredu, 16. januára, vládna strana však, podľa predsedníčky poslaneckého klubu strany Jany Laššákovej, nezahlasuje za jej program.

Smer-SD zablokuje mimoriadnu schôdzu o Čentéšovi
TASR

Mimoriadna schôdza, na ktorej by mal prezident Ivan Gašparovič vysvetliť svoje rozhodnutie nevymenovať na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, sa v stredu 16. januára neuskutoční. Predseda parlamentu Pavol Paška ju síce na tento dátum na žiadosť všetkých piatich opozičných strán SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS a OĽaNO zvolal, poslanci Smeru-SD však podľa slov predsedníčky poslaneckého klubu strany Jany Laššákovej nezahlasujú za program schôdze. "Poslanci Smeru-SD sú stotožnení s tým, čo deklaroval premiér Robert Fico. Nevidíme dôvod na takúto schôdzu, podľa nás ide aj nad rámec kompetencií národnej rady. Ešte sa v histórii nestalo, aby si parlament predvolával prezidenta," vysvetlila Laššáková. Vládny Smer-SD tak zablokuje v poradí už tretiu mimoriadnu schôdzu, ktorú iniciovala opozícia, predtým neumožnil konanie mimoriadneho zasadnutia k stavu v justícii a k vysloveniu nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi.

Poslanci všetkých opozičných klubov chceli na schôdzi prijať uznesenie k nevymenovaniu Národnou radou SR riadne zvoleného Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Ak sa opoziční zákonodarcovia nedočkajú odpovedí, sú pripravení podať obžalobu na prezidenta. Tú iniciovala strana Sloboda a Solidarita (SaS) a získala pre ňu aj podporu strán Ľudovej platformy - KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS.

Podľa šéfa klubu kresťanských demokratov Pavla Hrušovského poslanci NR SR majú právo dozvedieť sa, či existujú zákonné dôvody, pre ktoré prezident nemusí vymenovať právoplatne zvoleného kandidáta za generálneho prokurátora. „Chceme, aby povedal iné dôvody ako uviedol v stanovisku, pretože ich nepovažujeme za také, ktoré by mohli viesť k nevymenovaniu generálneho prokurátora,“ vyhlásil Hrušovský s tým, že poukázal na vytvorenie precedensu prezidentom, keď NR SR prvýkrát nie je rešpektovaná výkonnou mocou. „Očakávame občiansky i prezidentský postoj. Nech povie, prečo rok a pol odkladal rozhodnutie, nech sa nezahráva s dôverou ústavných orgánov SR. Chceme len poriadok vo vzťahoch medzi ústavnými orgánmi,“ povedal Hrušovský.

Prezident podľa predsedu poslaneckého klubu Most-Híd Lászlóa Solymosa zlyhal. Pošliapava demokratické tradície. „Musíme využiť všetky prostriedky na to, aby sme na to upozornili,“ uviedol. Upozornil, že nová voľba, ktorú vyhlásil šéf parlamentu Pavol Paška, môže byť spochybnená a môže viesť k neústavnosti. „Prezident má morálnu povinnosť vysvetliť občanom svoje kroky,“ dodal.

Ak Smer-SD zablokuje mimoriadnu schôdzu k nevymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, tak podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša potvrdí, že dôvody prezidenta Ivana Gašparoviča pre takýto krok sú neobhájiteľné. „Ak by boli obhájiteľné, tak by to v parlamente vysvetlili,“ uviedol Frešo. Upozornil, že prezidentov postup spochybňujú ústavní právnici a neobhajujú ho ani prokurátori. Fica Frešo vyzval vrátiť sa z kratšej cesty, Smer-SD by mal v parlamente umožniť „poriadnu chlapskú diskusiu“, na ktorej by si poslanci s hlavou štátu vysvetlili, či sú, alebo nie sú dôvody na nevymenovanie Čentéša do funkcie.

Ak pán prezident avizuje, že chce vystúpiť v Národnej rade SR, tak sa potom pýtam, načo je ten cirkus s mimoriadnou schôdzou národnej rady, komentoval dianie v parlamente Fico. Premiér považuje za veľmi nebezpečné pre Slovensko, keď prvé dni v roku, keď si pripomíname 20. výročie vzniku republiky, sú spojené s nezmyselným pokusom politických dobrodruhov podať obžalobu na prezidenta SR. „Preto nevidím žiadny dôvod na schôdzu národnej rady, pretože by liali kýble špiny, nič iné by to nebolo,“ uviedol Fico. Premiér vyzval všetkých, aby mali úctu k tomuto štátu a aspoň trochu úcty k najvýznamnejším funkciám v tomto štáte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok