Ruský parlament jednomyseľne schválil anexiu okupovaných ukrajinských území

ta3 čtk
4.10.2022 10:08

Horná komora ruského parlamentu dnes jednomyseľne schválila pripojenie štyroch okupovaných ukrajinských území k Rusku, informuje agentúra TASS. V pondelok zmluvy o pripojení Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti podporila aj Štátna duma, dolná parlamentná komora. Kyjev a Západ ruskú anexiu ukrajinských území odmietli ako nelegálne a odsúdili ju.

"Rada federácie dnes na plenárnom zasadnutí jednomyseľne schválila ratifikáciu štyroch medzinárodných zmlúv o prijatí Doneckej ľudovej republiky, Luhanskej ľudovej republiky, Chersonskej oblasti a Záporožskej oblasti do Ruska," uviedla agentúra TASS. Neskôr informovala, že horná komora parlamentu tiež jednomyseľne schválila príslušné zákony o začlenení týchto regiónov.

Anexiu uvedených ukrajinských území začal v piatok ruský prezident Vladimir Putin podpisom zmlúv s ich predstaviteľmi. Ruský ústavný súd potom v nedeľu schválil tieto dokumenty o začlenení regiónov do Ruska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatkovej reakcii na podpisy zmlúv oznámil, že Kyjev nebude s Ruskom rokovať, kým bude na jeho čele Putin, a oznámil, že Ukrajina podáva žiadosť o urýchlené prijatie do NATO. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak označil piatkový ceremoniál v Kremli, pri ktorom Putin oznámil anexiu obsadených ukrajinských území, za panoptikum, a uviedol, že pripojenie regiónov k Rusku odporuje právu.

Len deň potom, čo Putin slávnostne podpísal v Kremli zmluvy o pripojení ukrajinských regiónov, musela Moskva priznať stiahnutie ruských vojsk z mesta Lyman v Doneckej oblasti. Podľa amerických analytikov z Inštitút pre štúdium vojny (ISW) sa po získaní Lymanu ukrajinská protiofenzíva nezastavila a ukrajinská armáda teraz postupuje aj v Chersonskej oblasti a zrejme vstúpila už aj do Luhanskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok