Vo Vysokých Tatrách sa zvyšuje lavínové nebezpečenstvo

SITA
13.1.2013 10:23

Vo Vysokých Tatrách v polohách nad 1800 m trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to znamená 3. stupeň z 5 dielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to predovšetkým svahov s južnou, juhovýchodnou a východnou orientáciou a so sklonom väčším ako 35°.

Vo Vysokých Tatrách sa zvyšuje lavínové nebezpečenstvo

Týka sa to predovšetkým svahov s južnou, juhovýchodnou a východnou orientáciou a so sklonom väčším ako 35°. Ako upozorňuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasne, uvoľnenie lavíny na týchto svahoch je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Možné je taktiež spontánne uvoľnenie menších a stredne veľkých lavín. V ostatných pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Uvoľnenie lavíny je možné pri väčšom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahov s juhovýchodnou a východnou orientáciou. Nový sneh z poslednej periódy sneženia sa vplyvom nízkych teplôt stabilizuje len veľmi pomaly a stále nie je dostatočne previazaný so starou snehovou pokrývkou. Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne. Lavínová situácia je preto v rámci pohoria rôzna a pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie.

Ráno bolo na horách prevažne polooblačno, na severe miestami hmlisto a so slabými snehovými prehánkami. Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -20°C do -9°C. Bolo bezvetrie alebo fúkal len slabý vietor západných smerov s rýchlosťou do 15 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo od 1 do 5 cm nového prachového snehu. Celkovo však za uplynulý týždeň pripadlo vo vysokých polohách 40 až 90 cm nového snehu, ktorý bol za silného vetra previaty na záveterné svahy, do žľabov a múld, najmä juhovýchodných a východných orientácií. Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne, na hrebeňoch je často vyfúkaná až na trávnatý, skalnatý alebo zľadovatený podklad. 

Tendencia lavínového nebezpečenstva: zotrvalá

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok