Severná Kórea odpálila balistickú strelu ponad Japonsko. Tokio, Južná Kórea a USA prisľúbili odpoveď

ta3 čtk
4.10.2022 07:32

Severná Kórea odpálila ďalšiu balistickú strelu, uviedli armády Japonska a Južnej Kórey. Podľa japonských úradov raketa preletela severný japonský ostrov Hokkaidó, než dopadla do mora. Vláda v Tokiu vyzvala ľudí v ohrozenej oblasti, aby sa ukryli. Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea sľúbili rozhodnú odpoveď, informovali agentúry.

Išlo o prvý prípad od roku 2017 a celkovo siedmy, kedy severokórejská strela preletela japonské územie. Televízia Asahi s odvolaním sa na vládny zdroj uviedla, že raketa dopadla do Tichého oceánu asi 3000 kilometrov od japonských brehov. Minister obrany Jasukazu Hamada oznámil, že raketa uletela celkovo 4600 kilometrov, čo je podľa agentúry Kjódó najväčší zaznamenaný horizontálny dolet pri severokórejskej rakete.

Incident vyvolal v Japonsku raketový poplach, pri ktorom boli obyvatelia ostrova Hokkaidó a prefektúry Aomori na severe najväčšieho japonského ostrova Honšú vyzvaní, aby sa ukryli vo svojich domovoch, uviedla Kjódó. Agentúra Reuters uviedla, že Východojaponská železničná spoločnosť musela kvôli rakete v severnom Japonsku prerušiť prevádzku vlakových spojov. Hovorca japonskej vlády Hirokazu Macuno povedal, že protivzdušná obrana sa nepokúsila raketu zostreliť, pretože podľa neho nepredstavovala pre Japonsko nebezpečenstvo.

Podľa japonskej televízie Asahi išlo pravdepodobne o novú medzikontinentálnu balistickú strelu (ICBM). Juhokórejská armáda naopak hovorí o strele stredného doletu Hwasong-12 IRBM, ktorá bola odpálená na severozápade KĽDR. Hwasong-12 KĽDR použila aj v roku 2017 pri testoch, kedy raketa tiež preletela územie Japonska. Japonský premiér Fumio Kišida vyhlásil, že Japonsko "dôrazne protestuje" proti poslednému odpáleniu rakety, ktoré označil za "poburujúce". Vládny hovorca uviedol, že Severná Kórea svojim počínaním "ohrozuje bezpečnosť Japonska, regiónu i medzinárodného spoločenstva". Vláda v súvislosti s incidentom zvolala bezpečnostnú radu štátu.

Spojené štáty budú "rozhodne" reagovať na rastúce hrozby zo strany Severnej Kórey, citovala Kjódó šéfa amerického ministerstva zahraničia pre východnú Áziu Daniela Kritenbrinka. Washington je podľa neho však naďalej pripravený viesť s Pchjongjangom dialóg. Záväzky USA brániť kľúčových spojencov v Ázii zostávajú podľa Kritenbrinka "celkom pevné". O nutnosti rozhodnej reakcie hovoril aj juhokórejský prezident Jun Sok-jol, uviedla agentúra AFP. Odpal severokórejskej rakety označil za provokáciu, ktorá vyžaduje "vhodné opatrenia v spolupráci s USA a medzinárodným spoločenstvom". Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie podľa agentúry Jonhap uviedlo, že KĽDR v čase incidentu nereagovala na telefonát Južnej Kórey po špeciálne zriadenej núdzovej linke.

Ministri zahraničia Japonska, Južnej Kórey a USA po vzájomnom telefonickom rozhovore "rázne odsúdili" severokórejský test. Šéf diplomacie USA Antony Blinken zopakoval, že americký záväzok voči obrane Južnej Kórey a Japonska je "neotrasiteľný". Išlo o piaty odpal severokórejskej balistickej strely za posledných desať dní, pripomína Reuters. Stalo sa tak na pozadí námorného cvičenia, ktoré v oblasti minulý týždeň usporiadali Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko.

KĽDR podľa agentúry AP v posledných rokoch výrazne pokročila v technológii rakiet a má rôzne strely schopné niesť jadrovú nálož. Len tento rok Severná Kórea vykonala viac ako dvadsaťkrát skúšky rakiet, čo je rekordný počet. Pchjongjang pritom odmieta obnoviť dlhodobo pozastavené rozhovory o svojom jadrovom programe s Washingtonom. Podľa USA by KĽDR mohla v blízkej dobe vykonať skúšobný odpal rakety z ponorky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok