Z deravých rúr Nord Streamu uniklo do mora toľko plynu, čo Dánsko vyprodukuje za rok

ta3 TASR
3.10.2022 21:31

Množstvo plynu, ktoré v uplynulých dňoch uniklo z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v Baltskom mori, sa približne rovná ročným emisiám metánu krajiny veľkosti Dánska. Vyplýva to z výsledkov štúdie Integrovaného systému sledovania emisií uhlíka, ktoré zverejnili v pondelok.

Účinok metánu ako skleníkového plynu je až 30-násobne vyšší než v prípade oxidu uhličitého. Integrovaný systém sledovania emisií uhlíka, skrátene ICOS, vypočítal dráhu masy uniknutého plynu, ktorú družice z dôvodu oblačnosti zaznamenali iba čiastočne. Podľa simulácie sa plyn dostal nad Škandináviu a následne nad Britániu.

Dánska agentúra pre energetiku predtým odhadla, že únik sa v najhoršom možnom prípade rovná približne 32 percentám ročných emisií metánu v Dánsku.

Podmorskými plynovodmi Nord Stream 1 a Nord Stream 2 mal prúdiť zemný plyn z Ruska do Nemecka, avšak pred incidentom neboli v prevádzke – Nord Stream 1 odstavilo Rusko na konci augusta a druhý nebol pre vojnu na Ukrajine ani spustený do prevádzky.

V priebehu minulého týždňa zaznamenali na plynovodoch úniky na štyroch miestach potrubí, ktoré sú položené na dne Baltského mora v hĺbke asi 80 metrov. Plynovody síce nefungovali, ale bol v nich natlakovaný plyn. Rusko aj západné krajiny sú presvedčené, že na plynovodoch došlo k sabotáži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok