Putinove sedemdesiate narodeniny sa blížia. Česi mu posielajú poriadny darček menom Tomáš

ta3 TASR
3.10.2022 20:31

Česi sa v priebehu niekoľkých týždňov zložili na modernizovaný tank T-72 Avenger, ktorý pomôže Ukrajincom v obrane voči Rusku. Kampaň Darček pre Putina, v rámci ktorej sa peniaze vyzbierali, naďalej pokračuje. V pondelok to uviedli jej organizátori.

Kremeľ sa údajne stavia proti Putinovi, pomýšľa nad jeho výmenou
TASR/AP

"Za pár dní, 7. októbra, oslávi agent KGB, vrah a gauner Vladimir Putin sedemdesiatiny. A zaslúži si poriadny darček! Veľká vďaka všetkým, ktorí mu "darčeky" v podobe podpory Ukrajine kupujete," napísala v ďakovnom liste česká ministerka obrany Jana Černochová. "Vďaka vašej podpore jej (Ukrajine) už čoskoro vyrazí na pomoc tank Tomáš," dodala ministerka s tým, že sa ďalej budú zbierať financie na muníciu pre tento tank. Meno Tomáš dostal podľa prvého československého prezidenta T.G. Masaryka.

Minuli už viac ako miliardu

"Dnes ráno to boli štyri jednotky, teda 1 111 000 000 korún (viac ako 45 miliónov eur), ktoré nám poslali darcovia predovšetkým z Českej republiky, ale tiež z ďalších krajín," komentoval stav účtu, ktorý zriadila ukrajinská ambasáda, bývalý ukrajinský veľvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Dodal, že už minuli viac než miliardu korún.

"Dnes ráno som podpísal niekoľko zmlúv ohľadom nákupu vojenského materiálu a predpokladám, že dnes poobede to zaplatíme," dodal Perebyjnis s tým, že nákup bude v najbližších dňoch expedovaný na tie miesta na Ukrajine, kde je to potrebné.

Účet na pomoc Ukrajine bol zriadený vo februári, tesne po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu. Počas víkendu 21. a 22. augusta pri príležitosti spomienkových podujatí na okupáciu Československa v roku 1968 poslali Česi na účet ukrajinskej ambasády v Česku 24,2 milióna korún.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok