Dzurinda pre ta3: V Európe sa potrebujeme zjednotiť, chýba nám líder

ta3
3.10.2022 19:13

Bývalý premiér SR Mikuláš Dzurinda bol hosťom Slovenského bezpečnostného fóra 2022. Pýtali sme sa ho, aký je jeho názor na žiadosť Ukrajiny o urýchlený vstup do NATO, či si myslí, že Slovensko zvláda dobre energetickú krízu a kde podľa neho Európska únia zlyháva.

Krátko po anektovaní štyroch ukrajinských území Ruskom, oznámil ukrajinský prezident Zelenskyj urgentnú žiadosť o vstup do NATO. "Bolo to prekvapujúce. Neprekvapilo to len mňa, ale aj generálneho tajomníka NATO, amerických kongresmanov či amerického prezidenta Bidena. Prijímanie do Aliancie je proces, ktorý trvá dlho aj kvôli byrokratickým otázkam. Je založený na jednote všetkých členských krajín ( pozn. red. Aliancie)," uviedol expremiér Mikuláš Dzurinda. 

Dôležitým aspektom prijatia je tiež to, či daná krajina dokáže priniesť bezpečnosť do Aliancie. "Hovoriť o krajine, ktorá je vo vojne, že prinesie niečo bezpečnému svetu, je pomerne problematické," skonštatoval.

Európa by podľa neho mala prebrať na svoje plecia väčšiu zodpovednosť. "Potrebujeme sa zjednotiť, chýba nám líder. Niečo povie Macron, potom Scholz, potom Talian povie niečo úplne iné. Nehovoriac o Orbánovi. Musíme sa tu proste zjednotiť. Pretože, keď hovoríme o európskych ozbrojených konvenčných silách, tak tomu musí predchádzať politické rozhodnutie," vyhlásil Dzurinda. 

Súčasná energetická kríza zvykne býva skloňovaná ako nezvládnutý problém Európskej únie. Slovensko si tiež za to vyslúžilo kritiku od svojich občanov. "Myslím si, že minister hospodárstva, premiér aj minister zahraničných vecí sa usilujú. Európska únia nám rozumie. Sama predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že Slovensko a Maďarsko sú na tom najhoršie v súvislosti s energetickou krízou. Treba naďalej bojovať a získavať svojimi argumentmi partnerov, aby nám dnes pomohli," dodal na záver.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok