Ruská štátna duma schválila zmluvy o pripojení anektovaných ukrajinských území

ta3 ČTK
3.10.2022 14:29

Štátna duma, teda dolná komora ruského parlamentu, v pondelok schválila zmluvy o pripojení štyroch okupovaných ukrajinských území k Rusku. Informujú o tom tlačové agentúry. Kyjev a Západ ruskú anexiu ukrajinských území odmietli ako nelegálne a odsúdili ju. Ide približne o 15 percent z celkovej rozlohy Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimír Putin v piatok podpisom zmlúv začal proces záberu celkom štyroch ukrajinských regiónov. Okrem Záporožskej a Chersonskej oblasti sa jedná aj o medzinárodne neuznané proruské separatistické útvary Doneckú ľudovú republiku (DNR) a Luhanskú ľudovú republiku (LNR). Ruský ústavný súd v nedeľu schválil balík dokumentov o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku.

Duma musí v rámci celého procesu podľa ruskojazyčnej stanice BBC okrem ratifikácie zmlúv schváliť aj príslušné zákony. V utorok sa nimi potom bude zaoberať Rada federácie, horná komora parlamentu. Nakoniec by ich mal podpísať Putin. Šéf Kremľa, na ktorého rozkaz ruské vojská koncom februára vpadli na Ukrajinu, vyhlásil, že Moskva bude anektované územia hájiť "všetkými dostupnými prostriedkami".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatkovej reakcii na podpisy zmlúv oznámil, že Kyjev nebude s Ruskom rokovať, kým bude na jeho čele Putin, a oznámil, že Ukrajina podáva žiadosť o urýchlené prijatie do NATO. Západ anexii odmietol a odsúdil.

Ruské invázne sily neokupujú celé ukrajinské regióny, ktoré sa teraz snažia Moskva anektovať, av posledných dňoch prichádzajú správy o tom, že ukrajinská armáda dobýva späť niektoré ďalšie obce v týchto oblastiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok