Peskov: Zdraženie skvapalneného plynu a zvýšenie jeho predaja je reakcia USA na poruchu Nord Streamu

ta3 ČTK
3.10.2022 14:15

Spojené štáty po únikoch plynu z podmorského potrubia Nord Stream zdraželi skvapalnený zemný plyn LNG a zvýšili jeho predaj. Bez bližších podrobností to dnes podľa tlačových agentúr vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Spojené štáty v minulosti opakovane kritizovali výstavbu plynovodu Nord Stream 2, ktorý vedie po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka, a teraz ťaží zo zvýšeného záujmu o LNG predovšetkým v Európe.

Peskov: Zdraženie skvapalneného plynu a zvýšenie jeho predaja je reakcia USA na poruchu Nord Streamu
TASR/AP

Európska únia sa začala od ruského plynu v minulých rokoch odkláňať so zdôvodnením, že chce znížiť závislosť na energetických surovinách z Ruska. Až Moskva na konci tohtoročného februára začala inváziu na Ukrajinu, EÚ prípravy na odklon od ruských energií urýchlila. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom potom začala dodávky do únie znižovať, až ich plynovodom Nord Stream zastavila úplne. Gazprom dnes uviedol, že vývoz zemného plynu do krajín mimo Spoločenstva nezávislých štátov (SNS) za prvých deväť mesiacov tohto roku medziročne znížil o 40,4 percenta na 86,9 miliardy kubických metrov.

Cena plynu sa za posledný rok výrazne zvýšila, a to ako pre európsky, tak aj pre americký trh. V Spojených štátoch je ale cena zhruba sedminová v porovnaní so západnou a severnou Európou. Prudko sa zvýšili sadzby tankerov za prepravu LNG, v prípade okamžitého dodania sa cena od začiatku septembra viac ako strojnásobila. Tlak na cenu by mohla zvýšiť aj očakávaná chladnejšia zima v Ázii, ak sa naplní predpoveď javu La Niňa, uvádza web Global Energy Hub.

K rastu ceny plynu v USA v júni prispel aj požiar v termináli na skvapalnený zemný plyn, ktorý v Texase prevádzkuje americká spoločnosť Freeport LNG. Jej terminál patrí k najväčším vývozným zariadeniam tohto druhu v Spojených štátoch a do júna z neho skvapalnený plyn prúdil najmä do Európy. Podnik očakáva, že väčšinu produkcie v termináli obnoví do konca roka.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok