České ministerstvo zahraničia vyzvalo svojich občanov, aby opustili Rusko

ta3 ČTK
3.10.2022 13:54

České ministerstvo zahraničia v pondelok na základe posledného vývoja aktualizovalo svoje oznámenie k výzve českých občanov, aby opustili Rusko kvôli hrozbe zhoršenia bezpečnosti v krajine v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Aktualizácia sa týka napríklad vyhlásenej čiastočnej mobilizácie alebo nefunkčnosti platobných kariet vydaných v Česku, oznámila hovorkyňa úradu Lenka Do.

České ministerstvo zahraničia vyzvalo svojich občanov, aby opustili Rusko
Twitter/ Jan Lipavský

Výzva na opustenie krajiny platí od februára. Zhoršenie bezpečnosti môže nastať najmä pre občanov štátov Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO), uviedlo ministerstvo v oznámení na webe.

Úrad apeloval na občanov, ktorí sa v Rusku zdržiavajú alebo tam dlhodobo žijú, aby sa registrovali v cestovateľskom systéme Drozd. Ak sa Česi rozhodnú v krajine zostať, majú podľa rezortu dbať na maximálnu opatrnosť, sledovať dôveryhodné médiá a mať pripravený plán na opustenie Ruska v prípade núdze.

Českí občania, ktorí zároveň majú ruské občianstvo, by mali mať po vyhlásení čiastočnej mobilizácie na pamäti, že sú ruskými orgánmi vnímaní primárne ako tamojší občania. Zastupiteľský úrad ČR v Moskve im nemôže zaistiť plnohodnotnú konzulárnu ochranu.

Vzhľadom na protiruské sankcie tiež v krajine nefungujú medzinárodné platobné karty vydané v Česku, teda úrad odporúča pred prípadnými nevyhnutnými cestami do Ruska disponovať dostatočnou hotovosťou.

Ľudia by sa podľa ministerstva mali tiež vyhýbať demonštráciám. Zároveň by pri sebe vždy mali mať doklady, pretože na uliciach sú zosilnené policajné hliadky.

Letecký priestor EÚ je pre dopravcov z Ruska uzavretý, tým pádom sú prerušené niektoré spoje z krajny a do nej. "Zatiaľ je možné stále kúpiť letenky z Ruskej federácie napríklad do Arménska, Azerbajdžanu, Egypta, Kazachstanu, Spojených arabských emirátov, Srbska, Turecka a ďalších mimoeurópskych krajín," informovalo ministerstvo.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok